"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Решен да служи
Сет А. Лариеа

Нюма спря да рине чакъла и се изправи, преди да отговори на въпроса, който му бях задал. „Работя усърдно и вървя напред въпреки трудностите, защото искам да изпълня Божието намерение за живота ми и да Му служа.” Нюма прави точно това. Независимо от финансовите трудности, той работи за постигане на целта си да завърши образованието си в университета Вали Вю в Гана.

Работи на строежа на новата църква към университета. За църквата бе определена колектата от тринадесета събота и в нея ще се събират 2500 вярващи. Младежът се труди упорито, за да бъде завършена сградата и да осъществи мечтата си да получи образование.

Нюма е израснал в Сиера Леоне. Той и приятелите му изминавали всеки ден пеша по 12 километра до училището и обратно. Когато завършил основно училище, настойникът му го изпратил да работи във фермата, вместо да продължи да учи. Когато разбрал, че не ходи на училище, баща му го записал в друго учебно заведение в по-отдалечен район.

Там Нюма научил за адвентистите от седмия ден и след известно време бил кръстен. Животът му поел в друга посока и той осъзнал, че Бог го призовава да стане пастор. Продължил да се учи, докато баща му се пенсионирал. След това вече нямал пари да продължи образованието си. Започнал да върши нискоквалифицирана работа, за да събира пари за учение и накрая успял да завърши гимназия на 21 годишна възраст.

Дошъл период на жестока гражданска война при която хиляди хора били осакатени или убити. „Бог обаче ме спаси, за да Му служа”, казва Нюма. През следващите шест години работил като евангелизатор мирянин в Сиера Леоне.

Накрая се записал за студент по теология в университета Вали Вю в Гана. Завършил две години от обучението си, но бил принуден да напусне занятия, за да изкара пари и да успее да се дипломира. Нюма не прахосвал време в самосъжаление за това, че не може да учи. Предложи да работи в строителната бригада за построяване на църквата. Работата бе тежка, но той бе решен да изпълни призванието си и да стане проповедник. „В резултат на всички тези трудности – казва Нюма, - Бог ме укрепва, за да ме направи способен да Му служа.”

Решимостта му насърчава хората около него да постигат своите цели. От него ще стане добър служител в Божието дело.

Вашите мисионски дарения подкрепят училища на всички нива в близо 200 страни. Вашето дарение за тринадесета събота прави възможно осъществяването на проекти като тези за църква в университета Вали Вю. Благодарим ви.


* Сет А. Лариеа е президент на университета Вали Вю, намиращ се близо до Акра, столицата на Гана. Нюма Кондорфили Мустафа продължава да учи за пастор в този университет.

Свързан урок >>

Created by ULimited®