"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Човекът с черната книга
Сатурнино Сабала Джуниър

Аз съм студент мисионер по програмата СУЛАД, преподавател в основано наскоро село в Минданао, Филипините. Всички селяни открили Бога чрез сън.

Една нощ дату (вождът) сънувал, че Човек в бяло носи голяма черна книга и идва при него. „Който спазва заповедите в тази книга, ще бъде от моя народ”, казал Човекът. След това обяснил значението на съботата.

Дату събрал всички селяни и им разказал за съня си. Хората се съгласили, че трябва да се покланят на Твореца Бог в Неговия свят ден. В събота се събрали да му се поклонят по начина, който познавали – с дъвчене на бетел и разговори за невидимия дух.

Скоро един от селяните посетил близкия град и се запознал с шивач адвентист. Разказал на човека за новата им религия, която изисквала богослужения в събота и споменал за съня на Дату за Човека с черната книга.

„Аз също спазвам съботата! – възкликнал шивачът. – Може ли да посетя селото ви и да се поклоня заедно с вас?” Селянинът с радост се съгласил.

Шивачът и мирянин евангелизатор тръгнали в петък на шестчасово пътуване до селото. Носели голяма Библия. Когато стигнали до селото, срещнали Дату, който се вгледал в голямата Библия.”Точно тази книга видях в съня си – извикал той. – Сигурно и вие спазвате съботата!”

На сутринта селяните се събрали на поклонение, след което имало пиршество с печено прасе и зеленчуци. Тогава дату поканил посетителите да говорят на следобедното събрание.

Мирянинът им прочел съботната заповед от Библията и обяснил какво поклонение изисква Бог. Вождът и селяните изразили одобрението си. След това мирянинът им обяснил другите Божии закони, като например здравните закони. Обяснил им, че прасето се храни с боклуци и не е подходящо за храна, а бетелът е наркотик, който не бива да се употребява от Божиите последователи.

Дату отговорил: „Скъпи мои хора, тази черна книга ни казва много важни неща. Няма да ядем повече свинско месо и няма да дъвчем бетел.” След това се обърнал към двамата мъже и ги поканил да им проповядват още веднъж. „С радост ще спазваме всичко, което ни казвате”, заявил той.

След време всички селяни били кръстени. Днес мисионерите преподават в селото и учат селяните да четат черната книга.


* Сатурнино Сабала Джуниър е преподавател в мисионското училище Бантолинао в Минданао, Филипините.

Свързан урок >>