"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Хрислам
Даниел Перес

Само няколко тийнейджъри посещават малкото ни мисионско училище в острова ни на Южните Филипини. Повечето са доста затруднени, тъй като не могат да четат и да пишат и не желаят да бъдат дразнени от по-младите си братя и сестри, които ходят в училището. Тези юноши прекарват времето си в гмуркане край кораловите рифове и ловене на риба. Всеки ден ни снабдяват с прясна риба.

Ние учителите имахме желание да общуваме с тях, но не знаехме как. Накрая решихме да се свържем с тях чрез спорта. Казахме на момчетата какво искаме да направим и те ни помогнаха да почистим една площадка и да си направим обикновено баскетболно игрище. Намерихме метални пръчки, които да огънем като кошове, и със собствени средства купиме баскетболна топка. След това ги научиме да играят. Те се наслаждаваха на играта и скоро се научиха да играят доста добре. Създадохме отбори, за да ги насърчим.

Плувахме с тях и ги канехме да се хранят в нашата къщичка. Понякога ходехме на богослужение с тях в джамията. Така станахме приятели.

По време на групова сесия някои от тях отвориха сърцата си пред нас. Разговаряхме за проблемите им и ги слушахме. Малко по малко осъзнахме, че те са забелязали, че не пушим, не пием ферментирал сок от кокосови орехи и не ядем скариди. Тяхната религия им забранява тези неща, но те все пак ги правят.

Веднъж един от тях ни запита: “Учителю – ти си различен от повечето християни, които познаваме. Не пушиш, не пиеш алкохол и не ядеш свинско за разлика от повечето християни. Нашите старейшини ни казват, че пушенето и пиенето са лоши неща, тъй като по този начин унищожаваме масджид (храма) на Алах.

"Ние мюсюлманите се покланяме на Бога в петък, а повечето християни – в неделя. Вие адвентистите сте мостът между мюсюлмани и християни, тъй като ходите на богослужение в събота. Живеете според истинския ислям. Уважаваме ви защото живеете така, както живее всяко истинско дете на Алах. Ще ви наричаме хрислами, което означава християни, които живеят като мюсюлмани."

С удивление разбрахме, че нашият живот е говорил по-ясно от нашите уста на тези искрени и открити синове на исляма. Молете се за тях, защото те търсят пътя на живия Бог. Молете се за студентите мисионери, които проповядват на тези деца.


* Даниел Перес е псевдоним. Поради чувствителния характер на работата в тази област ние предпочетохме да запазим неговата самоличност.

Свързан урок >>