"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Убежище за говорещите руски език
От Андрю Макчесни

Украинският пастор Вадим Кринихни имал големи затруднения в намирането на сграда за рускоговорещата църква в испанския град Валенсия. С много молитви успял да намери зала под наем за 100 човека в градския център за 500 евро на месец.

„Цената е доста изгодна“, казал Вадим.

Залата била голяма за първоначалната група от 26 посетители, но Вадим започнал евангелизационна кампания. Църквата започнала да организира събирания с общ обяд в неделя. Децата, които говорели руски, били канени на специални дейности. Провеждали се допълнителни програми за Нова Година и Великден. Особено популярни станали концертите, които изпълвали църквата до краен предел и понякога дори се налагало да наемат по-голяма зала.

Църквата си създала здрави връзки сред рускоговорещата общност и станала неин център. Около 80 % от всичките 400 000 рускоговорещи живеят във Валенсия и по близкото крайбрежие на Средиземно море. От тези 400 000 поне 500 били адвентисти.

Станало така, че първата кръстена в новата църква не била от Русия или някоя друга бивша съветска република. Жената била родена в Иран в семейство, изповядващо нехристиянска световна религия. Тя говорела руски съвсем свободно, тъй като била учила 12 години в бившата съветска република Беларус. Дошла на църква, след като случаен минувач я поканил на улицата.

След 25 кръщения няколко бивши адвентни семейства отново предали сърцата си на Исус. Тогава броят на посетителите нараснал на 65 възрастни и 40 деца. Точно тогава избухнал конфликтът в Украйна през 2022 г.

Вадим с изненада разбрал, че църквата има способността да помага на бягащите от конфликта. Били използвани различни връзки, за да се основе бежански център. През първите два месеца от конфликта 200 души посетили центъра и получили подслон и храна. Половината от тях били адвентисти. И до днес много хора получават помощ.

„Мнозина идваха при нас, тъй като не познаваха никого в Испания – разказва Вадим. Те ни посещават, защото говорим руски и те търсят нещо, което да им е познато.“

Той благодари на Бога за това, че е създал църква, която може да помага на бежанци още преди началото на конфликта. Казва, че копнее да споделя надеждата за скорошното идване на Исус с тях и с всички рускоговорещи в Испания. „Насочваме усилията си към посрещане на нуждите на тези хора“, твърди Вадим.

Вашето дарение за 13-та събота ще помогне за разпространение на евангелието в Евро-Азиатската дивизия, дом на голям брой рускоговорещи. Благодарим Ви за това, че планирате да дадете щедро дарение.

Свързан урок >>