"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Водка за Великден
От Андрю Макчесни, „Адвентна мисия“

Сергей Сокол, главен инженер в компания за производство на безалкохолни напитки в Северен Казахстан, останал доволен, когато колега заявил по време на обедната почивка, че хората трябва да празнуват Великден с чаша водка, боядисани яйца и кулич – традиционно великденско сладко печиво за православните християни.

„Какво пише в Библията за Великден?“, попитал Сергей.

Колегата не знаел какво да отговори. Никога не бил чел Библията.

Сокол изтича до офиса си и се върнал с Библия. С помощта на конкорданса той и още няколко работници безуспешно се опитвали да намерят споменаването на Великден като празник в чест на Исусовото възкресение. Намерили голям брой текстове за еврейската Пасха - дума, която на техния роден руски език се използвала и за Великден (Пасха). Единствената храна, за която се споменавало в Библията, била печено агне или коза с безквасен хляб и горчиви билки.

„Къде са водката, боядисаните яйца и кулича“, попитал един от тях.

Сергей се усмихнал. Харесвал подобни разговори. Те водели към Исус.

Колегите не говорели толкова открито за Библията, когато Сергей за първи път се присъединил към тях. Той не криел, че е адвентист от седмия ден, но колегите му смятали, че неговата религия е доста странна. „Този човек е сектант“, шепнели си те.

Сергей не се безпокоял от презрителните забележки и се молел за мъдрост, за да споделя вярата си в скорошното идване на Исус. Чудел се как би могъл да раздава литература. Тогава си спомнил, че всеки от тях има рожден ден. Започнал да поздравява колегите си за рождените дни и да им дава като подарък книгите на Елън Уайт „Великата борба“ и „Пътят към Христос“. Те ги четяли и започнали да задават въпроси по време на обедните почивки.

Когато местната адвентна църква открила „градски център за влияние“ и започнала да предлага безплажна масажна терапия, Сергей поканил колегите си да се запишат. Три жени дошли и Сергей им показал мястото за богослужения, малката зала и детската стая. Една от тях похвалила адвентистите, след като получила 10 лечебни процедури. „Мислехме, че принадлежиш на някаква секта – казала една от тях – но се оказа, че това е църква, и то добра църква.“

Сергей казва, че не се чувства като мисионер, когато споделя Исус. „Не мисля, че правя нещо специално. Просто това ми е работата.“

Свързан урок >>