"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Преобразяването на семейство от Филипините
От Стивън Драгу

Литературен евангелизатор крачел по прашните горещи улици на град Бутан във Филипините. Цял ден се трудил, но не успял да продаде нищо. Това бил единственият му източник на доход и затова изпитал известно обезсърчение. Решил обаче да похлопа на още една врата. Докато вървял натам, той се помолил и после почукал.

Слаба жена се усмихнала на изморения човек. Той заговорил с небесно вдъхновение и тя усетила искренността в очите и гласа му. Сякаш Святият Дух апелирал към жената.

Тя била християнка, но била пропиляла години, в които не проявявала интерес към Христос. Когато финансовата ситуация на семейството се влошила, жената започнала да изпитва желание да научи нещо повече за Исус. В джоба си нямала почти никакви пари. Имала 10 деца. Как би могла да си позволи книга от литературния евангелизатор, за която знаела че трябва да прочете и да сподели с други. Книгата била „Великата борба“ от Елън Уайт.

Без да се колебае, тя си купила книгата, въпреки че не можела да си я позволи.

Повече от 50 години изминали оттогава, но плодът от тази уникална книга все още се вижда. Жената, Епефания Тай, довела всяко едно от децата си до Христос. Нейната вяра съвпадала с написаното от Елън Уайт в Свидетелства към църквата, т. 6, стр. 429: „Нашата работа за Христос трябва да започне от семейството, в дома… няма мисионско поле, което да е по-важно от това.“

Един от синовете й, Флоренте Тай, станал пастор и сега е ръководител на адвентното издателство във Филипините. Други станали дякони, старейшини, дяконеси и учители в адвентните академии. Почти всички завършили колежа Маунтин Вю и всеки, който завършвал, помагал на следващия да се запише в същия колеж.

Познавам тази жена като „Мамо“. Ожених се за една от нейните дъщери, която преподаваше в адвентни академии.

Мама получи удар, преди да се запозная с нея. Тя беше няма, сляпа и прикована на легло. Опитваше се да разговаря с мене по време на първата ни среща, но не успяваше. Това няма голямо значение. Вече бе говорила на сърцето ми много пъти, тъй като бе откликнала на поканата на Святия Дух преди много години. Мама почина през август 2013 г. на 89-годишна възраст.

Десетки хора са приели Христос в резултат на един литературен евангелизатор, въздействаща книга и жена, възприемчива към Святия Дух.

Ще я видя отново в онзи ден.

Стивън Драгу, библейски работник и евангелизатор в Хрисчънсбърг, щата Вирджиния.

Свързан урок >>