"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Фабрика се превръща в училище
От Андрю Макчесни, „Адвентна мисия“

Преуспяващ адвентен бизнесмен се чудел как да използва богатството си, за да направи нещо за родния си град Тячев в Западна Украйна.

Купил няколко хиляди екземпляра от книгата „Пътят към Христос“ на Елън Уайт и ги разпространил във всеки дом на градчето с население от 9000 души. След това направил същото с „Копнежът на вековете“ и „Пътят към Христос“. Местната адвентна църква имала добра репутация и членовете й нараснали на 70.

Бизнесмент Степан Дордяй обаче си мислел: „Какво още мога да направя?“

Веднъж споменал за затруднението си пред Владимир Ткачук, тогавашен директор по образованието към Евро-Азиатската дивизия на адвентната църква, чиято територия обхваща Украйна и голяма част от бившия Съветски съюз.

„Училищата са един от най-добрите начини за евангелизиране на света в наше време“, отговорил Ткачук.

Бизнесменът се спрял и погледнал Ткачук в очите.

„Имам сграда – казал той. – Точно това искам да направя.“

Само за три месеца Дордяй преобразил фабрика в привлекателно триетажно училище с красиво игрище. Адвентното училище „Щастливо място“ отворило врати за 36 деца през септември 2016 г.

Само за една година броят на децата в това начално училище се удвоил и класните стаи се запълнили до краен предел.

Игрището е едно от най-добрите в града и други училища изпращат децата си да участват в приятелски мачове. Всеки път, когато дойдат деца, директорът адвентист съобщава: „Това е специално училище. Тук изучаваме Библията и не ругаем. Преди началото на играта бихте ли желали да научите наизуст един библейски стих?“

Децата отговарят в един глас: „Да!“ Наскоро с радост запаметили Йоан 10:10, където Исус казва: „Аз дойдох за да имат живот и да го имат изобилно.“

„Бързо го научиха и след това го повториха – разказа Ткачук, докато си припомняше събитията около училището. – Едва тогава започнаха да играят.“

На 75 километра от градчето много по-голяма адвентна църква с около 300 членове видяла как училището преуспява и започнали да се питат: „Какво ни пречи и ние да открием училище?“ И така, основали училище с 22 деца в своето градче Илница.

Нещо забележително се случва в Евро-Азиатската дивизия, където броят на църковните училища се е увеличил от 14 през 2012 г. до повече от 60 през тази година.

„Има много причини за откриването на толкова много училища,но основната е, че сега е правилното време и правилното място Бог да изпълни плановете си“, казва Михаил Камински, президент на Евро-Азиатската дивизия.

Свързан урок >>