"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Свидетелство от надгробната плоча
Андрю Макчесни, Адвентна мисия

Джордж Коб е човекът, който умрял два пъти. Малко се знае за него и не е известно да са останали негови снимки.

Гробът му привлича вниманието от десетилетия, тъй като върху надгробната плоча в гробището в Брънсуик, щата Мейн, са изписани датата на раждане и две дати на смъртта.

Там е написано: Роден на 10 юни 1794 г. умрял на 10 ноември 1848 г., заспал на 9 май 1882 г.

Всъщност, Коб бил кръстен на 10 ноември 1848 г. и затова помолил датата на новорождението му да бъде вдълбана в каменната плоча, след като бъде положен в гроба, което станало на 9 май 1882 г., когато бил на 88 години.

„Това е един от интересните примери за вярата, желанието и решимостта на нашите пионери да споделят вярата си при всякакви обстоятелства, включително и да поискат върху надгробните им плочи да бъде изписано нещо, което да говори за вярата им дори след заспиването в смъртта“, казва Джеймс Никс, директор на настоятелството на книгите на Елън Г. Уайт.

Върху плочата е издълбан и текст от четвъртата заповед: „Помни съботния ден, за да го освещаваш.“

Никс се опитал да намери снимка на Коб и да издири потомците му, но без успех. „Търсех наблизо и далеч за снимка, разпитвах навсякъде дали има негови наследници. Бих искал да науча нещо повече за този човек, който се погрижил да остави напътствия и пари, за да се издълбае допълнителен текст върху каменната плоча.“

Уникалното свидетелство на Коб от гроба е докосвало сърцата на много хора, включително и църковни членове, които са посещавали гробището.

„Той е разбрал, че трябва да умре за личното „аз“, за да може наистина да оживее – казва Тед Уилсън, президент на световната адвентна църква. – Изживял е живота си като красив пример какво означава да умреш за стария човек и да станеш ново създание в Христос. Какво насърчение е да видим неговия гроб.“

Карен Гласфорд, трето поколение мисионер, която работи като координатор по въпросите на образованието и комуникациите към църковния Институт за Световната мисия, разказва, че когато за първи път видяла надгробната плоча, си помислила, че първата дата на смъртта вероятно посочва кръщението на Коб.

„Паметната плоча се е превърнала в свидетелство за хората. Те проявяват любопитство и питат: Защо е умрял два пъти? Сигурна съм, че на небето ще има хора заради надгробната плоча на този човек.“

Свързан урок >>