"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Тайната за създаване на щастлив дом
От Андрю Макчесни, сп. „Адвентна мисия“

Домът не бил особено радостно място за Хейзъл Мойо. Баща й пиел, а родителите й, които живеели в малкото градче Гуанда в Зимбабве, постоянно се карали. Хейзъл копнеела да има щастливо семейство.

На 14-годишна възраст взела решение, което променило дома й завинаги. Започнала да ходи на църква. Видяла, че други деца ходят на неделна служба и също поискала да отиде там. Хванала за ръка деветгодишния си брат и тръгнала към църквата.

След като завършила гимназия, Хейзъл видяла във вестника обява за университета Солуси, адвентно учебно заведение, намиращо се на около два часа и половина с автобус от нейния дом. Когато хора от университета, набиращи студенти, посетили града й, тя се срещнала с тях, а баща й се съгласил да плаща за нейното образование.

В Солуси Хейзъл се записала в музикална група и започнала да задава много въпроси за съботата. Един от членовете на групата, млад женен пастор на име Илайт Нятанга, обявил пред другите. „Искам това момиче да бъде моя дъщеря. Всяка сряда ще постя и ще се моля да познае Бога.“

Пет други членове на групата харесали идеята и заедно с Хейзъл се присъединили.

Три месеца се молели и постили. После дошла молитвената седмица в университета и Хейзъл била кръстена.

Когато навършила 23 години, Илайт й подарил книгата на Елън Уайт „Вести към младите“. Хейзъл била впечатлена от съветите за щастливо семейство. Тя искала да има такова.

„Научих как да се държим с разгневен родител, как да се справяме с проблемите, които имаме с родителите, и как да им оказваме почит“, разказва тя.

Имала си любим текст: „Много деца твърдят, че познават истината, но не отдават на родителите си почитта и любовта, които им дължат; не проявяват любов към баща си и майка си и не ги почитат, като им правят отстъпки или не се стремят да облекчават техните тревоги“ (стр. 331).

Домът на Хейзъл започнал да се изпълва с радост, когато последвала съвета от книгата.

По време на ваканцията поканила родителите си да четат Библията и да се молят, преди да си легнат. Те се съгласили! На следващата сутрин майката пожелала Хейзъл отново да чете от Библията и да се моли. Скоро семейството започнало да провежда сутрешни и вечерни богослужения.

Сега радост се излъчва от дома и Хейзъл се моли семейството й да бъде кръстено.


* „Вече сме щастливо семейство – точно такова семейство, каквото винаги съм искала“, казва Хейзъл (на снимката).

Свързан урок >>