"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Изложена на ХИВ – два пъти
От Андрю Макчесни

Мария Лемос Абел, медицинска сестра адвентистка, помолила майката да държи здраво двегодишната си дъщеря, за да бъде поставена инжекция с пеницилин Г прокаин с цел лечение за бактериална инфекция.

Майката обаче не се вслушала и Мария забила иглата в безименния си пръст, тъй като детето подскочило. Това се случило в държавната болница в Нампула, Мозамбик – третият по големина град с население от около половин милион души.

Следвайки болничните инструкции, Мария незабавно направила кръвен текст на майката и детето. След 30 минути получила резултата – и двете били ХИВ позитивни.

Мария започнала да плаче. Работила за много ХИВ позитивни пациенти и знаела, че вирусът се предава много лесно по кръвен път.

„Господи, помогни ми да не се заразя“, помолила се тя.

Лекар от болницата я посъветвал да приема цял месец по два пъти на ден лекарства, които потискат вируса. След това трябвало да чака още пет месеца, за да разбере дали се е заразила с ХИВ.

„Изпитвах душевна болка, докато чаках – казва в едно интервю Мария, майка на четири деца. – Не знаех какво ще се случи.“

Молила се горещо Бог да се намеси.

Половин година след инцидента резултатът от теста бил негативен. Не била заразена с ХИВ.

„Вярвам, че това бе отговор от Бога – казва Мария. – Да Му бъде слава.“

След три години, през март 2017 г., тридесетгодишна пациентка подскочила, когато Мария направила малък разрез на подутата й ръка. Скалпелът порязал левия палец на Мария и кръвта бликнала. Направили кръвен тест на пациентката и се оказало, че тя е ХИВ позитивна.

Мария не можела да повярва. Плачела, докато вземала лекарства. Молела се в очакване на резултатите от теста. Оказал се негативен.

Петдесет и една годишната Мария разказва за преживяванията си на жени, които са хоспитализирани след сексуално насилие, и им препоръчва да се молят и да приемат лекарствата против ХИВ.

„Казвам: Господ ме спаси от нещо, което не беше моя вина. Той може да спаси и вас от нещо, което не е по ваша вина“, разказва Мария.

Поне три жени са с отрицателни резултати, след като са последвали нейния съвет. Две били жертви на сексуално насилие, а третата – медицинска сестра, изложена на ХИВ в болницата.

„Чудо е, че не съм заразена с ХИВ. Разказвам и на други за силата на молитвата и за Бога“, казва Мария.

Свързан урок >>