"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Преосмисляне на еволюцията
От Андрю Макчесни

Светът на 19-годишния Стан Хъдзън се преобърнал, когато чул професор по геология в Калифорнийския университет да заявява, че вярва в Бога.

Изявлението шокирало студентите и те го обсипали с въпроси. Оказало се, че професорът е теистичен еволюционист – човек, който вярва, че Бог съществува, но земята е сътворена в резултат на милиони години еволюция.

Този възглед се сторил на бъдещия учен Стан доста нелогичен. Как е възможно професорът да поставя Бог, ако наистина съществува, на второстепенна вместо на първа позиция? Стан бил озадачен и от идеята, че един всемогъщ Бог е източникът на смъртта. Теистичната еволюция твърди, че смъртта е част от Божия първоначален план. Поколения животни трябвало да умират милиони години, за да се стигне до съществата, които обитават земята в наши дни.

Стан останал крайно недоволен, когато осъзнал, че учените не са толкова широко скроени, колкото си мислел, и всеки от тях, който поставял под въпрос еволюцията, се изправял пред сериозни проблеми. Не искал да се впуска в битки и затова напуснал университета.

Изминали шест месеца. Веднъж съквартирантът на Стан – Дейвид Л. Френд, поискал да се снабди с Библия. Стан намерил една в стаята си, избърсал прахта от корицата и я дал на Дейвид. Като видял, че я чете, Стан също започнал да я прелиства.

След известно време Стан решил да се моли. Коленичил до леглото си и казал: „Скъпи Господи, изглежда, че двамата с Дейвид те търсим. Ще ни помогнеш ли?“

През следващите няколко седмици Бог ставал все по-значим, когато започнал да отговаря на малките молитви, произнесени от Стан. Например, веднъж Стан казал на Дейвид: „Хайде да продадем дивана“ и незабавно чули почукване на врата. Съсед ги попитал: „Извинете, да имате да ми продадете диван?“

„Голям брой незначителни събития като това ни радваха – казва Стан. – Осъзнахме, че Бог ни вижда и участва в живота ни.“

Стан станал адвентен пастор и служил 38 години в щатите Калифорния, Айдахо и Вашингтон. Никога не престанал да обича науката и станал красноречив защитник на библейското шестдневно сътворение по Хоуп чанъл и 3ABN. Сега ръководи Центъра за изучаване на креационизма към конференцията Пасифик юниън в Риджфийлд, щата Вашингтон.

„Адвентистите са почти последната деноминация вярваща в сътворението и аз съм горд да бъда част от нея – казва той. – Имаме мисията да проповядваме за Бога, който е съзал небето и земята, морето и водните извори. Бих искал да усиля звука на Първата ангелска вест.

Свързан урок >>