"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Любовта е най-доброто лекарство
От Андрю Макчесни, сп. „Адвентна мисия“

Тридесетгодишна жена била приета с тежка форма на пневмония в адвентната болница Блантир в Малави.

Тъй като не се подобрила от антибиотиците, лекарката мисионерка Тивани Пристър направила изследване за ХИВ. Тестът се оказал положителен. Пациентката имала напреднала форма на СПИН.

Тифани обяснила на семейството, че обикновено са необходими около три седмици за лечението на пневмония и има около 50 процента шанс жената да оцелее. После се появили и проблеми с бъбреците и възможността за излекуване намалели на 10 процента. Тогава казала на семейството, че няма много надежда.

„Ние вярваме в Бога – заявил член от семейството. – Вярваме в чудеса. Нека се помолим.“

Заобиколена от семейството, Тифани се помолила за изцеление и поставила пациентката на машина за изкуствено дишане. Бъбреците на жената престанали да функционират след 24 часа. Вече нямало никаква надежда. Внезапно започнала да се подобрява. След няколко седмици я изписали от болницата.

„Медицината си има своите ограничения – обяснява Тифани. – Болницата прави всичко възможно, а Господ извършва останалото.“

Тифани е американска кардиоложка и работи от пет години в Блантир, вторият по големина град в Малави с население от около един милион. Адвентната болница, в която работят шест лекари мисионери, двама зъболекари мисионери и седем лекари от Малави, не е имала кардиолог от десетина години преди идването на Тифани през 2011 г. – обичаен проблем за страна, в която има само по един лекар на 88 000 души.

В Малави има население от 18 милиона души, от които 483 000 са адвентисти от седмия ден.

Тифани казва, че мотивацията й за мисионско служене идва от Йоан 13:35, където Исус заявява: „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако имате любов помежду си.“

Веднъж една местна жена се оплакала, че се събужда от силно сърцебиене всяка нощ в около 12 ч. Изследванията били нормални и повечето лекари биха определили случая като „резултат от лоши сънища“. „Тогава обаче Святият Дух ме подтикна да задам допълнителни въпроси.“

Тифани научила, че пациентката има проблеми със съня след срещата си със самозван пророк, който я предупредил, че ще бъде изнасилена в полунощ. Тифани я попитала кой е по-силен – човек или Бог? „Довери се на Бога“, посъветвала я тя.

„Вие сте първият лекар, който ми казва, че Бог е силен“, отговорила жената.

Това означава да се обичаме един друг, твърди Тифани, да правим допълнителни усилия, за да предоставим физическо, емоционално и духовно изцеление.

„Понякога малките неща ни правят по-различни от останалите“, обяснява Тифани.

Свързан урок >>