"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Наказан за чужди грехове
От Андрю Макчесни, сп. „Адвентна мисия“

Когато хората срещали за първи път малкото момче, първият им въпрос не бил: „Как се казваш?“, а „Какво ти има на граката?“

Джак Чен пълзял по пода на селския си дом в централната част на Тайван, докато станал на пет години. Когато станал първокласник, вече можел да стои изправен, тъй като бил натрупал достатъчно мускули благодарение на ежедневните физически упражнения. Ходел обаче на пръсти, поради което другите деца му викали „ненормалник“. Понякога момчетата го плювали, докато се разминавали с него.

Джак бил роден с болест на краката, която озадачавала лекарите. Родителите му обаче не се съмнявали за причината: Някой в семейството бил направил нещо лошо и сега те трябвало да бъдат наказани.

„Семейството ми се покланяше на идоли и родителите ми вярваха, че са наказани заради нещо, извършено от тях или от предишните поколения“, разказва Джак.

Когато навършил 12 години, семеен приятел предположил, че Джак, който изоставал в държавното училище, може би ще има повече възможности, ако се запише в близкото адвентно училище.

Джак чул за Исус, когато се записал в седми клас. Тогава прочел Библията за първи път. На 13-годишна възраст решил да предаде сърцето си на Исус.

Отгговорът на този голем въпрос – защо е наказан заради чужди грехове – дошъл година по-късно, когато прочел как Исус изцелява сляпороден мъж. В текста се казвало: „И учениците Му Го попитаха казвайки: Учителю, поради чий грях, негов ли, или на родителите му, той се е родил сляп? Исус отговори: Нито поради негов грях, нито на родителите му, но за да се явят в него Божиите дела“ (Йоан 9:2, 3).

Джак почувствал, че от раменете му пада тежко бреме, след като прочел тези думи. „Осъзнах, че това не е наказание, а благословение. Ако нямах такова заболяване, семейството ми никога не би имало възможността да познае Бога.“

Джак завършил адвентния колеж в Тайван и сега служи като пастор в крайбрежния град Жиадинг. Ходи с леко накуцване, но няма никакви други здравословни проблеми. Женен е и има две момчета.

Тридесет и двегодишният Джак се удивлява как е намерил Исус или по-точно – как Исус го е намерил. „Дори не бях християнин, но търсех Бога, търсех някой, който да спаси живота ми. Първо трябва да отвориш ума си за Бога и след това Бог ще ти каже какво да правиш.“

Свързан урок >>