"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Евангелието във Фейсбук
От Андрю Макчесни, сп. „Адвентна мисия“

Южнокорейците са сред най-усърдните адвентни евангелски работници. Ако посетите Близкия изток, ще откритие ревностни корейци в Турция и Ливан. Те живеят също така в Африка и в Южна Америка. Дори в такива отдалечени места като Бангладеш и Индия има активно корейско присъствие.

Въпреки този мисионерски дух, много млади хора в Южна Корея водят борба, твърдят местните църковни ръководители. Проблемът е свързан с културните разлики между поколенията и професионалните трудности в страна, където съботата е работен ден. Подигравките от другите християни също нараняват. Въпреки че една четвърт от 51-милионното население е християнско, адвентистите са едно незначително малцинство. Адвентната църква се отхвърля като култ, а членовете й подигравателно се наричат цеаседейци, което идва от съкращението на църквата ЦАСД.

Шест студенти адвентисти решили, че повече не могат да търпят това положение. Те създали фейсбук група и онлайн радиостанция, целяща да насърчава младите адвентисти.

„Целта ни е да стигнем до младите хора, които смятат, че не принадлежат към основния адвентизъм“, казва 27-годишният Хансю Хюн, един от основателите на проекта и студент по графичен дизайн в църковния университет Самюок в столицата Сеул.

Младите адвентисти ги забелязали. Фейсбук групата, която е създадена през 2014 г., има 900 последователи – доста голям брой за адвентната църква в Южна Корея. Тя предлага цветни презентации с вегетариански рецепти и свидетелства. Администраторите интервюират млади църковни членове или понякога – популярен певец или актьор, който е адвентист, след което разпространяват свидетелството в още пет канала. Голям успех е постигнат след поредица от теми, в които се разказва за героя от войната, адвентиста Дезмънд Дос, по време на прожекции на филма „Възражение по съвест“.

„Открихме, че за младите хора е по-лесно да възприемат нещо по-неформално – казва Таегюн Бонг, 25-годишен студент по теология в университета Самюок. – Млади адвентисти, които са напуснали църквата, ни разказват как са се възстановили в резултат на нашето служене. Ние също се радваме от това!“

Радиостанцията, която е свързана с фейсбук групата, носи закачливото име Радио ЦАСД, което намеква за отношението към адвентистите. Излъчват се по два часа на седмица. В програмите се включват корейски младежки ръководители, които разказват как прекарват съботния следобед, или студенти по право, обясняващи какви са трудностите във връзка със спазването на съботата.

От 700 до 2000 души слушат програмата всяка седмица, твърди съоснователя Хюнхо Ким, студент по английска литература.

„Проектът ни може да бъде описан с една дума: „желание“ – казва той. – Лесно е да станеш пасивен в християнския си живот, но ние сме влади хора, които желаят да работят и да влияят положително на адвентната общност.“

Свързан урок >>