"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

По чешката телевизия
От Андрю Макчесни, сп. „Адвентна мисия“

Ирена Метцова не знае как така се случило да изпусне на косъм полета си за самолет, който паднал в Атлантическия океан. Спасението й станало повод да сподели за съботата по националната телевизия.

Ирена възнамерявала да лети от Ню Йорк до родната си Чехия след приключване на лятната й работа като готвач доброволец за група студенти литературни евангелизатори. В групата участвал и синът й студент. Самолетната компания KLM отменила полетите поради стачка и направила нова резервация в последната минута за Швейцарската авиолиния. Съобщила на сестра си в Чехия за промяната в пътуването и тя се съгласила да я посрещне на летището в Прага на следващия ден.

Сутринта сестрата се събудила с новината, че самолет на Суисеър се е разбил около два часа след излитането от Ню Йорк. Точно това бил самолетът, с който Ирена трябвало да пътува.

Обляна в сълзи, тя се обадила на съпруга на Ирена: „Аз изгубих сестра си, а ти – съпругата си“, казала тя.

Ирена обаче не се била качила на самолета. Когато се приближила до гишето на Суисеър, за да се регистрира за полет 111 на летище Кенеди в Ню Йорк, представителят на авиокомпанията й казал нещо, което променило всичко.

„Г-жо Метцова, вие сте от Чехия. Можем да ви качим на директен полет от тук до Чешката република с Чешките авиолинии. Съгласна ли сте?“

На Ирена се харесала идеята да избегне прекачването в Женева и представителят на авиокомпанията отпечатал нова бордна карта.

„Имате 15 минути да хванете самолете. Тичайте!“

В 22:30 ч. на 2 септември 1998 г. самолетът на Суисеър се разбил недалеч от крайбрежието на Канада, като загинали всички 229 души на борда, включително студент адвентист, който отивал да учи във Франция. Твърдяло се, че катастрофата е причинена в резултат на вътрешен пожар. Докато целият свят скърбял, сестрата на Ирена научила за промяната в пътуването.

Ирена, която сега е на 68 години, не може да си обясни какво се е случило. Няколко години след трагедията, имала възможността да говори за вярата си по чешката национална телевизия. В телевизионната програма „Отговори на молитви“ Ирена разказала за Божията милост по време на гоненията в комунистическа Чехословакия. Тя прочела на глас четвъртата заповед за съботата.

Много хора чули за първи път за библейската събота, разказва синът й Камил Мец, международен координатор за служението, което разпространява брошурите GLOW.

„След излъчване на програмата други адвентисти ни разказаха за свои роднини, които се обадили и казали: „Никога не сме знаели, че съботата е в Библията.“

И всичко това защото Ирена пропуснала един полет.

Свързан урок >>