"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Божията спасителна десница – Част 1


Уесли Бонда бил пастор на няколко села в Малави. Семейството му живеело в къща с две стаи. Тай като там нямало електричество, г-жа Бонда приготвяла храната за семейството на огън пред дома.

Веднъж след вечеря г-жа Бонда се върнала при огъня, за да приготви закуска от саджа (гъста каша от царевично брашно). Съпругът й седял в предната стая и работел над някакви книжа. Децата мълчаливо очаквали семейното богослужение, а петгодишният Джошуа спял на рогозка до краката на

баща си.

След като запалил парафинената лампа – единственият им източник на светлина – пламъкът започнал да мъждука и пастор Бонда забелязал, че горивото е свършило. Донесъл малко парафин и започнал да пълни лампата. Той обаче не знаел, че парафинът бил замърсен с бензин. Докато сипвал течността, лампата избухнала в ръцете му.

Инстинктивно пасторът я хвърлил към другия край на стаята, но дрехите му се запалили. Съпругата чула експлозията, погледнала и видяла, че той тича навън с горящи дрехи. Тя веднага хвърлила леген с вода върху него, докато той се търкалял по земята. Скоро огънят угаснал.

Децата изтичали навън с викове „огън, огън!“ Горящата течност била запалила предната стая. В уплахата си те не забелязали, че малкият Джошуа не е при тях. След няколко секунди г-жа Бонда видяла как Джошуа изпълзява навън с горящи дрехи. Тя изпищяла, грабнала най-малкото си дете и го потопила в леген с вода. Огънят угаснал, но Джошуа вече бил получил ужасни изгаряния.

Съседите наизлезли от домовете си, за да видят какво се случва. Втурнали се да помагат, но по-голяма част от семейната покъщина изгоряла.

В селото нямало клиника или болница. Един от съседите се затичал към къщата на фермер, който притежавал кола. Започнали да тропат на вратата му и да го молят да помогне. Той веднага се съгласил да закара семейство Бонда в най-близката болница. Въпреки бързането семейството влязло в спешното отделение едва след полунощ. Били изтекли четири часа от експлозията.

Докторите се изненадали от изгарянията на пастора и на сина му. Раните на пастор Бонда били дълбоки, а малкият Джошуа бил в още по-тежко състояние. Имало ужасни изгаряния по краката му, стомаха и гърдите. Малкото момче не спирало да крещи от болка. Докато се опитвали да спасят

бащата и сина, лекарите се опитвали да ги подготвят за евентуалната смърт на Джошуа.

„Правим всичко, което можем за сина ви - казал един от лекарите внимателно. – Изгарянията са толкова тежки, че за него ще е по-добре да умре.“

„Не! – отговорила г-жа Бонда твърдо. – Бог е спасил живота му. Правете каквото е необходимо, но трябва да знаете, че Бог ще спаси сина ми.“


* Продължението следва.

Свързан урок >>