"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Добротата винаги се отплаща


Миранда Стар, директор и учител в академията Паркърсбърг в Западна Вирджиния, решила да си направи експеримент със своите ученици от първи и втори клас.

В часовете по Библия учихме за добротата и колко заразна е тя. Решихме да проверим дали наистина действа.

На Миранда и дошла идеята да отидат в Игъл Пойнт – местен социален дом, където учениците можели да практикуват умението си да четат и да се сприятеляват с обитателите. „Ние обичаме да пеем, но се запитах какво друго можем да направим за тях, как да се сприятелим?”

Идеята станала много популярна и до януари учениците можели вече да четат достатъчно добре, без да им е необходима чужда помощ.

„Посещаваме Игъл Пойнт през петък – обяснява осемгодишният Бен. – Пеем на цялата група и четем на нашите приятели.”

„Не бе трудно да си намерим приятели – обажда се седемгодишният Рейгън. – Виждаме ги и си избираме един, защото ги харесваме!”

Учениците избират също книгата или книгите, които искат да прочетат на своя приятел и радост си сменят книгите с други съученици, ако те са приключили със своята.

Докато четат, те развиват своето приятелство. „Името на моята приятелка е г-ца Джейн – казва шестгодишната София. – Четох й за животинските следи и за червената лисица. Тя ми каза, че някога е имала червена лисица за домашен любимец.”

Обитателите на дома се радват на посещенията и хвалят учениците за това колко добре се справят с четенето. „Харесва ми да виждам как моят приятел се усмихва”, добавя Бен.

Учениците от 3 до 8 клас също участват. „Наистина ми харесва да ходят там - споделя Райли, на 9 години. – Има един човек, на когото чета. Казва се Марк. Той винаги се радва да ме види и ми казва: „Бог те обича.” Наистина ми харесва и бих желал да ходим там по-често.”

В знак на благодарност за посещенията на учениците управата на Игъл Пойнт устрои празненство в тяхна чест и награди Миранда Стар с плакета: „Малки доброволци на годината – Академията Паркърсбърг.” Стоплихме сърцата на мнозина с това, че показахме, че се интересуваме от тях. Доброволците са светещи звезди.

Като размисля за своя експеримент по доброта, Миранда знае, че той е успешен. Добротата се отплаща. Опитахме се да им дадем радост, но те ни дадоха много повече.

Свързан урок >>