"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Квитанцията за десятък


Чарли Туи, подобно на повечето млади хора в островната държава Вануату, пристигнал в столицата, идвайки от друг остров, за да си търси работа. Намерил си работа и се настанил в общежитие заедно с други младежи от родния му остров. Приятелите му прекарвали уикендите си в пиене и пушене.

Един от тях обаче бил съвсем различен. Той не пушел и не пиел и не проявявал интерес към марихуаната. Другите научили, че Джефри бил станал адвентист, след като завършил адвентно училище. Чарли и приятелите му го дразнели безмилостно.

Веднъж Франк, един от младежите в общежитието, намерил парче хартия близо до леглото на Джефри. Това била квитанция за десятък от адвентната църква. „Хей, Джефри! Наистина ли даваш толкова много пари на църквата?”, подразнил го той.

Джефри отговорил, че Бог изисква една десета от нашия доход. Мъжете се зачудили, тъй като на техния остров семействата им плащали на своите пастори с кошници храна или с пиле. Те седнали около него и са заслушали в обясненията му по важни библейски учения. Смаян от техния интерес, Джефри попитал дали желаят да научат повече за адвентната църква и няколко от тях се съгласили. Джефри поканил пастор да посети общежитието и да проведе библейски курс. Десетина души започнали да се събират всяка седмица.

Чарли загубил интерес към библейските уроци, но трима други се присъединили към адвентната църква. Животът на Чарли се променил, но към по-лошо. Докато се забавлявал заедно с приятели, бил ранен в автомобилна катастрофа, при която загинала приятелката на шофьора. Когато изтрезнял, Чарли осъзнал, че е бил на косъм от смъртта.

Тогава Франк, един от приятелите му, който бил станал адвентист, поканил Чарли да посети църковно богослужение. Чарли се съгласил. Този път се заслушал внимателно и осъзнал, че говорителят казва истината. Поискал да научи повече.

Чарли поканил приятелката си Агнес да се присъедини към него. Тя нямала желание, но се съгласила неохотно. Чарли пожелал да се молят за него да престане да пише и пуши и Бог го избавил. Приготвил се за кръщение, но на Агнес било необходимо повече време. След две години тя също се присъединили към Божията църква на остатъка и те се оженили.

Семействата на Чарли и Агнес не откликнали на поканата им да научат нещо повече за адвентната вест, но сега поне разговарят с младите хора. Чарли и Агнес се молят за възможности да споделят вярата си с тях.

Чарли смята, че изпусната бележка за десятъка за първи път отворила сърцето му за Божията вест. Верността към Бога в десятъците и приносите донася неочаквани благословения.


* Чарли Туи и капитан на рибарско корабче в Порт Вила, Вануату.

Свързан урок >>