"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Кутията с истории


Мука е третата съпруга на главатар от племето Химба в Северна Намибия.

Макар че някои деца от племето ходят на училище, само неколцина от останалите в селището могат да четат или да пишат. Те предават своята история и култура на децата си по време на вечерната седянка около огнището.

Повече от 15 години адвентни мисионери работят с членовете на Химба, сприятеляват се с тях, говорят им за Бога, показват им, че наистина ги е грижа за тях. Те се молили за Мука, когато била сериозно болна и Бог я излекувал. Съпругът й проявява уважение към мисионерите за това, което правят за семейството и народа му.

Мука се радва на посещенията на мисионерите и охотно взема участие в техните молитвени събрания. Би желала да посети богослужение, но най-близката църква е доста далече, а семейството е прекалено голямо, за да се събере в магарешката каруца. Мука се отдава на молитви, когато й остане малко свободно време.

Наскоро мисионерите провели специално лагерно събрание за хората от Химба. Всички били поканени и почти всички се отзовали на поканата. Там мисионерите дали на главатаря специален подарък – МР3 плеър, захранван от соларна батерия. Показали на хората как да го поставят на слънцето, за да се зарежда батерията и как да го включват, за да слушат истории за Бога на родния си език.

Когато се върнал у дома, съпругът на Мука дал плеъра на първата си жена. Когато изслушала историите, тя го предала на Мука и децата й. После го дали на следващата жена и на всички останали семейства и така историите за Исус станали част от живота на племето Химба.

„Разбирам Бога по-добре сега, след като чух разказите, които мисионерите ни дадоха в малката кутийка – казва Мука. – Искам да знам повече за Бога и да науча как да го следвам по-добре.”

МР3 плеърът се оказа средство за навлизане сред племето Химба и даренията от една тринадесета събота дадоха възможност за купуване на стотици плеъри и записване на още много истории на езика на племето.


* Мука живее в селище в северната част на Намибия заедно с голямото си семейство.

Свързан урок >>