"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Живот с добро влияние


Елизабет Кимонго е родена в традиционно семейство на племето Масаи в Кения. В нейната среда се предполага, че момичетата трябва да се оженят малко след като навършат 12 години. Жените нямат почти никакво право да решават как да живеят, но в този случай Елизабет отказала да напусне училище и да се омъжи. Тя си имала мечта.

Докато била у дома по време на ваканцията, преди да премине в гимназията, Елизабет разбрала, че баща й прави приготовления да я омъжи за възрастен мъж. С благословията на майка си избягала и се върнала в адвентното училище.

Там тя приела Христос и след време била кръстена. Когато казала, че иска да продължи да учи в адвентния университет, майка й я насърчила.

Елизабет завършва специалността земеделие, което ще й помогне да учи хората как да запазват земята си и да имат по-добър живот. Тя работи, докато учи, и получава малка стипендия, с която си помага в заплащането на училищните такси. Понякога пропуска семестър, за да работи на пълен работен ден и да изкара пари, за да продължи с ученето.

Примерът на Елизабет помогнал на по-малката й сестра да не напуска училище и да избегне ранния брак. Баща й бил разгневен, че дъщеря му отказва да се омъжи за избран от него мъж, но сега приема нейното решение. Той обаче настоява по-малките сестри да се омъжат за този човек. Елизабет насърчава сестрите си да вярват в Бога и да продължат да учат, за да имат по-добър живот.

Елизабет настоява други момичета от племето да се учат усърдно и да имат доверие в Бога. „Не позволявайте на житейските обстоятелства да окрадат живота ви – казва тя. – Сатана иска да ви унищожи. Трябва да имате доверие в Бога и да не допускате Сатана да действа във вас.”

Сега Елизабет е достатъчно голяма и нейното племе не може да я накара насила да се омъжи. Те я приемат като зряла жена, която може сама да взема решения. „Искам да уча хората с примера си как да имат повече реколта и да постигат по-добър живот – обяснява тя. – Селото ми даде парче земя, която използвам за засаждане на растения, и така хората сами да се убедят, че ще имат успех, ако следват моя пример.”

Елизабет е благодарна за адвентните училища, които са я подготвили за живота сред народа Масаи.

Елизабет Кимонго скоро ще завърши образованието си и ще се върне в селото, за да работи за своя народ и да споделя Божията любов сред тях.

Свързан урок >>