"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Да разпръсваш светлината


Високо в планините на Папуа Нова Гвинея се намира селото Кора. Хората живеят в скромни къщи, направени от грубо отрязани дървета и сламени покриви. Те отглеждат банани и сладки картофи.

Повечето възрастни не могат да четат и говорят единствено местния език, наречен уонток. Преподаването на Библията беше предизвикателство, но вашите мисионски дарения го направиха възможно. Мнозина идват на детското съботно училище, за да слушат библейските истории. Сега имаме нагледни материали, с които да онагледяваме седмичните уроци. Картините ни бяха изпратени, тъй като много хора по света дадоха своето дарение за тринадесета събота. Нагледните материали ни помагат да задържаме вниманието на децата и възрастните, докато слушат историите.

Наскоро получихме МР3 плеъри, които съдържат цялата Библия плюс детските уроци. Тъй като Библията и историите са на езика пиджин, аз ги слушам, след което ги превеждам на уонток. За тези, които разбират пиджин, увеличавам звука, за да могат да слушат на този език, и в същото време превеждам на останалите.

Преподавам в съботното училище за деца от предучилищна възраст и уроците също са на МР3 плеър. Ако не мога да се снабдя с тримесечните уроци, мога да слушам историите и да ги разказвам на децата. За децата всичко това е като слушане на радио, но с тази разлика, че слушат Божието Слово.

Друг важен мисионски проект подобри значително живота на хората в Кора и в подобни села в Папуа Нова Гвинея. Преди няколко години даренията за тринадесета събота помогнаха за купуването на мисионски самолет. Той ни носи уроци, докарва мисионери или църковни ръководители и понякога превозва сериозни болни или ранени селяни до болницата. Без този самолет бих загубил много дни в трудно и опасно пътуване през няколко планински местности до най-близкия град.

Наскоро друго дарение за тринадесета събота ни помогна да финансираме клиники в няколко изолирани района. Дарението ще помогне на хиляди хора да чуят Божието слово, а на децата – да получат детски библии, които да споделят със семействата си.

Хората в Кора и в целия Южен Пасифик благодарят на църковните членове за това, че са помогнали на мнозина да чуят за Христос.


* Нелсън Урина е учител в съботното училище в Кора, Папуа Нова Гвинея.

Свързан урок >>