"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Дилемата на Самба Жан


Самба Жан обичал да излиза в гората близо до планинския си дом в Централен Мадагаскар, за да събира билки за магическите си ритуали. Макар че членовете на семейството му се определят като християни, неговият баща смята, че няма нищо нередно да се смесва християнство с магьосничество. Той използва пръчки и кости, за да определи кой е проклел някого, след което влизат в употреба традиционните билки, чрез които се разваля магията, донася се щастие и клиентът бива излекуван.

Когато Самба Жан бил на 14 години, приятел го поканил на евангелизационни събрания. Самба слушал внимателно Божието слово. Чул неща, които били съвсем различни от това, на което го учили баща му и свещеника. Кой е прав, запитал се той. Колкото повече научавал, толкова по-силно ставало убеждението му, че адвентният пастор, който чете от Библията, говори истината. Осъзнал, че силата на баща му идва от дявола.

Самба Жан прекарал много неспокойни нощи, опитвайки се да реши какво да прави с новите истини, които откривал. "Какво ще ми направи дяволът, ако откажа да помагам на баща ми", чудел се той.

Бащата на Самба Жан се опитал да принуди момчето да вземе участие в магьосническите церемонии, но Самба отказал. Той искал да предаде живота си изцяло на Бога, за да се освободи от сатанинската сила. Родителите му обаче настоявали да го взимат със себе си на църква.

Самба Жан помолил пастора да го кръсти, но да му позволи да посещава църквата на родителите си, за да се запазят мирните отношения. Пасторът му обяснил, че кръщението означава отказване от всички други религии и приемане единствено на Божията истина.

Докато посещавал библейските уроци, Самба Жан осъзнал, че трябва да изостави семейната религия и да се присъедини към адвентната църква. Когато казал на родителите си, бащата отказал да му говори. Другите членове на семейството го нарекли предател.

Самба Жан застанал на страната на Бога и сега се опитва да споделя вярата си със своето семейство. Баща му настоява, че в магьосничеството се съдържа цялата сила, от която имат нужда. За да спазва свято съботния ден, Самба Жан остава целия ден в църквата, за да не бъде принуждаван да работи. Разказва на тези, които посещават баща му, че вече не вярва в магьосничеството и че Бог е по-силен от бащините му заклинания. Сега някои от клиентите на баща му изучават Библията заедно с него.

„Моля се родителите ми да се откажат от фалшивите си вярвания и да се предадат на Бога”, казва Самба Жан.


* Самба Жан живее в планинската област близо до Антананариво, Мадагаскар.

Свързан урок >>