"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Дом на надежда


Еда наблюдавала лагера на масаите силно обезпокоена. Целият клан бил дошъл да помогне на майка й за сватбеното празненство. Еда обаче не искала да се омъжва. Имала желание да продължи да учи. Тя е умно момиче, завършило няколко класа в началното училище на десетина километра от дома си. Веднъж на път за училище била нападната и изнасилена. Дори след като разбрала, че е бременна, продължила да ходи на училище, след което прекъснала, за да роди.

Еда искала да се върне на училище, но нейният баща й намерил мъж, който да се ожени за нея и да приеме бебето й. Той имал вече няколко съпруги. Сватбената церемония трябвало да се състои на следващия ден. Единствената надежда на Еда била да избяга в училището, за което била чула – адвентния център за образование и възстановяване близо до Найроби, Кения – самоиздържащо се училище, ръководено от адвентисти миряни.

Докато жените били далеч, за да купуват провизии за сватбата, Еда увила четиримесечния си син в одеяло и тръгнала да търси училището. Извървяла повече от 40 километра през изпълнената с храсти местност.

Еда и бебето пристигнали с изгаряния от слънцето и обезводнени от дългия път. Стопанката ги нахранила и изслушала историята на Еда. Съгласила се да я приеме, но там нямало възможности за гледане на бебето. Наблизо обаче имало сиропиталище.

Семейството разбрало къде се намира Еда. Баща й се ядосвал заради нейното бягство, но в същото време изпитвал гордост, че тя е първа в класа. Скоро Еда ще завърши гимназията. „Искам да уча – казва тя. – Искам да се боря за правата на другите момиче да учат и да имат по-добро бъдеще.”

Семейството на Еда, подобно на много други семейства от племето масаи, осъзнава, че образованието е по-добра инвестиция от ранната женитба.

Адвентният център за образование и възстановяване трябва да намери спонсори за повече от 100 момичета масаи, чиито семейства не могат да платят за тяхното образование. Докато учат, те се научават да обичат Исус.

Дейността в центъра е променила живота на десетки момчета и момичета от племето масаи през последните няколко години. Пионери на Глобалната мисия отиват в района, за да проповядват на масаите Божията вест на любов.


* Адвентния център за образование и възстановяване близо до Найроби, Кения, е самоиздържащо се училище, ръководено от адвентисти миряни.

Свързан урок >>