"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Въпроси, от които не можеш да избягаш
Даниел Сафкиу

Израснах в Румъния по време на комунизма. Родителите ми бяха адвентисти и рискуваха всичко, за да ни научат на вярата си да ни дадат пример за християнско поведение. Въпреки техните усилия и молитви аз избрах да повярвам в еволюцията вместо в това, на което ме бяха учили.

Загубих вярата си в Бога и спрях да ходя на църква, спрях да се придържам към десетте заповеди и да спазвам съботата. Заявих, че съм атеист, което съкруши сърцето на майка ми. Беше ми неудобно да съм единственият невярващ в семейството, затова напуснах дома си и реших да избягам от Румъния. Опитах се да мина границата нелегално, но се провалих няколко пъти и всеки път попадах в затвора.

След време ме хванаха да крада коли и отново ме пратиха в затвора. Там се срещнах с лекар, който беше политически затворник. Казах му, че не вярвам в Бога, но той попита: „Защо? Дори Айнщайн е вярвал.” Зачудих се дали този човек говори истината. Наистина ли Бог съществува? Започнах да се питам как е възможно такива явления като гравитацията и електромагнитните сили да съществуват, ако някой не ги е създал. Помолих се: „Господи, ако съществуваш, помогни ми да повярвам.” Точно по това време падна комунизмът в Румъния.

Без никакво предупреждение ме преместиха в друга затвор. Два дена по-късно един от надзирателите ме попита: „Искаш ли да посетиш събрание за християни?” Отидох там и за моя изненада познах хора от адвентната църква в моето детство. Един от тях беше мой братовчед. Даде ми няколко книги за четене. Една от тях беше за креационизма и науката. Прочетох ги и намерих отговор на въпросите си. Продължих да посещавам малката група и почувствах, че Бог променя живота ми. Предадох живота си на Христос и се кръстих, след като ме освободиха от затвора.

Присъединих се към група, която помага на затворници, тъй като познавах техните нужди. Днес работя с бивши затворници, помагам им да се приспособят в обществото, да си намерят дом и работа и да водят смислен живот. Събирам средства за създаването на ателие за подвързии и за организиране на програма за обучение на бивши затворници.

Бог ме преведе през пълния кръг. Познавах истината, но се бях отделил от нея. Борех се с неверието, докато се реших отново да слушам Божия глас. Сега помагам на други, които са минали по моя път.


* Даниел Сафкиу е дърводелец. Роден е в Румъния, понастоящем живее в Белгия.

Свързан урок >>