"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Дървото Балит
Бони Лагундай

Племето Манобо от село Тогопон в Южните Филипини пожела да се премести. Намериха място с изобилна вода и достатъчно земя за къщи и градини. Мястото бешео идеално с едно изключение. Наблизо растеше дърво балит, за което някои от селяните вярват, че е дом на духовете. Дори твърдят, че близо до дървото се чувал плач на бебе. Други усещали миризмата на храна, когато минавали от там. Шаманът предрече, че ще ги сполети голямо нещастие, ако преместят селото в района на дървото.

Аз съм един от двамата студенти мисионери в това село. Няколко адвентисти ни разказаха за проблема и ни помолиха за съвет. Трябва ли да преместят селото на новото място или да търсят друга местност?

Ние се помолихме и след това казахме на вярващите: „Сатана съществува. Той се стреми да мами хората. Бог обаче го е победил и той трепери, когато чуе дори най-слабото Божие дете да се моли. Не трябва да се страхуваме от нищо, ако се уповаваме, че Бог да ни покрие със своята десница.

Селяните се преместиха на новото място. Някои от тях започнаха да чуват странни звуци от дървото, други забелязаха, че децата се разболяват. Дори аз почувствах нещо необичайно.

Веднъж видях нов ученик в класната стая. Другите като че ли не го забелязваха. След часа той дойде при мен и ме предупреди да не оставам в селото, тъй като нещо лошо ще ми се случи. После изчезна за миг. По-късно го видях близо до дървото.

През онази нощ не можах да заспя. Мислех си за покойните ми баща и баба, които бяха шамани в селото, в което се бях родил. Възможно ли е проклятието на дявола да е все още върху мен? Припомних си, че съм Божие дете и че Бог е спечелил битката със Сатана още преди създанието на света. Поговорих с помощника ми и двамата се помолихме Бог да покаже на селяните, че наистина е всемогъщ и те няма от какво да се страхуват.

Дървото продължи да безпокои хората, затова някои предложиха да го отсекат. Те обаче се страхуваха, че този, който го отсече, ще умре. Взех брадвата, помолих се и го отсякох. Нищо не се случи. „Бог на когото се покланя студентът мисионер наистина е могъщ!” заявиха присъстващите.


* Бони Лагундай е студент в колежа Маунтин Вю в Южните Филипини.

Свързан урок >>