"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Отново жив - Част I
Атте Хелминен

Адвентната църква в Сало, Финландия, подобно на много други църкви, бавно умираше. Няколко възрастни църковни членове се мъчеха да поддържат църквата, но там не идваха нови хора в продължение на много години. Църковните членове бяха решили, че или ще допуснат църквата им да умре, или ще я съживят за нов живот.

Те се молеха за прощение на тесногръдите си възгледи и помолиха Бог да ги извади от егоистичната им затвореност и да ги насочи към хората. Решиха да се превърнат в една проявяваща загриженост общност и започнаха да се обръщат към хора, които никога преди не биха поканили на богослужение.

Пастор от друг град ги научи как да евангелизират и да споделят вярата си с околните. Показа им как да преподават библейски уроци по един по-открит и приемащ начин от този, на който бяха свикнали, и ги призова да създадат своя собствена евангелизационна група, като използват дадените им от Бога таланти.

Църковните членове проведоха здравно изложение, което доведе голям брой хора още на първия ден. На изложението поканиха посетителите да посетят и поредицата „Срещни се с Исус.” Усилията им бяха възнаградени и след няколко месеца три жени се присъединиха към църквата. Това бяха първите кръщения след много години на прекъсване. През първата година бяха кръстени общо 12 души. Разпространи се новината, че църквата отново е жива и някои адвентисти от други райони на страната дойдоха да помогнат за възстановяването й. За три години църковното членство се удвои.

„Учим се да проявяваме повече любов и да използваме духовните си дарби за Божието дело – казва един от вярващите с усмивка. – Всеки от нас намери място в Божия план за църквата. Сега имаме обща радост и обща цел – да увеличим Божието семейство.”

Църквата продължава да нараства, тъй като хората, които се нуждаят от надежда и любов, се срещат с вярващи, които споделят своята надежда и любов.

Хелена преминавала през жестока битка с алкохола. Докторът й казал, че трябва да го остави, защото иначе ще умре. Един ден дошла без покана и миришеща на алкохол. Майка й някога била адвентистка и затова решила просто да дойде. Църковните членове я приветствали и се погрижили за нейните нужди. Те започнали да я посещават и да бъдат като Исус за нея. Днес Хелена е освободена от алкохолната зависимост и е нов човек. Тя бе кръстена и сега е силен свидетел за Исус.


* Атте Хелминен е президент на Финландския съюз на ЦАСД.

Свързан урок >>