"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Търсенето - Част I
Крепин Агбодеджи

Живея в Бенин в Западна Африка. Баща ми почина, когато бях малък, и аз бях отгледан от вуйчо ми. Той практикуваше вуду и анимизъм и не желаеше да има нищо общо с християнството.

Когато поотраснах, вуйчо ми ме даде за чирак на един строител, за да науча занаята. Но колкото повече наближаваше края на обучението, толкова раздразнителен ставаше вуйчо ми. Той ме заплашваше и кълнеше. Леля ми ме заведе при вуду магьосник, който да направи някакъв ритуал, за да бъда защитен, но вуйчо ми продължаваше да ме преследва.

Казах на леля ми, че вуду ритуалът не е постигнал нищо, след което й посочих моя приятел, с който бяхме съученици. Той беше християнин и вече имаше собствен магазин и съпруга. А аз нямах дори работа. Замислих се дали посещението в християнска църква няма да ми помогне да си намеря работа. Леля ми ме предупреди, че ако отида на църква, ще загубя закрилата, с която ме бе дарил вуду магьосника.

Открих, че синът на вуйчо ми имаше един малък Нов завет и дори го четеше. Измъкваше се тайно, за да ходи на църква в неделя. Вуйчо ми никога не разбра какво се случва. Случи се така, че братовчед ми заболя сериозно. Леля ми не пропусна да подметне: „Виждаш ли какво се случва, когато човек се измъква тайно, за да ходи на църква?” Не очакваха братовчед ми да оживее, но той оздравя. Лекарят заяви, че това е чудо.

По същото време един човек дойде при вуйчо ми, търсейки стая под наем. Беше му дадена стая в къща далеч от мястото, където вуйчо ми живееше. Каза ми да отида и аз да живея в тази къща.

Забелязах, че наемателят бе някак си странен. Обличаше се добре и поддържаше стаята си чиста. Често го чувах да говори сам в стаята си, но не можех да чуя какво казва. Забелязах, че често чете една книга. Скоро открих, че е християнин.


* Продължава следващата седмица

Свързан урок >>