"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Малкото училище, което стана голямо
Сара Киден

Подобно на повечето училища, началното училище в Йей, град в Южен Судан, бе основано с повече вяра, отколкото финансови средства. Тримата назначени учители направиха класни стаи в църковната сграда, които да се използват, докато църковните членове строят училище. В Судан, както в повечето развиващи се стани, учителите имат само средно образование и не притежават някаква специална квалификация за преподаватели.

Когато училището нарасна до 200 ученика, църквата не можеше да чака повече. Бяха построени четири класни стаи от прътове, измазани с кал и покрити със сламен покрив.

Училището продължи да нараства и се превърна във важна част от евангелизаторската ни работа в град Йей. Църковните членове създават радиопрограма за местна християнска радиостанция и учениците са важна част от тази програма. Те рецитират библейски стихове и пеят песни в предаванията на живо. Програмата помогна за създаване на добро име в общността и това допринесе за увеличаване на броя на учениците.

Хората от района често питат как е възможно учениците да научат толкова много библейски стихове и песни. Някои се интересуват как децата им могат да се запишат в началното адвентно училище в Йей.

Броят на учениците продължава да нараства и днес повече от 700 ученици посещават това училище. Построени са още класни стаи и са назначени нови учители, които да задоволят нарастващите нужди. Все повече деца искат да учат там.

След гражданската война, продължила няколко десетилетия и унищожила повечето обществени сгради, Судан се опитва да предостави образование на своите деца. Малкото съществуващи училища не могат да задоволят нуждите на хилядите деца, които искат да се научат да четат и пишат. Църквите запълват празнината, като поемат по-голямата част от образованието в Южен Судан.

Учебниците са друго голямо предизвикателство. Благотворителни организации са дали известен брой учебници за учителите, но децата не притежават нито един. Те трябва да пишат всичко, което искат да научат. Има малък напредък, но все още предстои да се направи много.

Вашите мисионски дарения подкрепят образованието в Судан и по целия свят. Благодарим ви за вашата помощ и молитви.


* Сара Киден преподава в адвентното начално училище в Йей, Южен Судан.

Свързан урок >>