"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

Рубрика "Детски кът"

Урок 10


Стълбове от облак и огън

Стих за запомняне:
"Ето, Аз съм с тебе и ще те пазя, където и да идеш..."
/Бит. 28:15/

Някога губил ли си се? Израилтяните не се изгубиха, защото те имаха две неща, които да ги водят.

Минали много години откакто фараоновата дъщеря намерила Моисей в кошчето на брега на реката. Когато Моисей живеел със семейството си, родителите му го били научили да познава и обича Бога. Когато бил почти 12 годишен той отишъл да живее с фараоновата дъщеря в царския дворец.

Моисей бил възпитан да стане мъдър човек и Бог го избрал да изведе израилтяните от жестокия фараон в Египет в по-добра земя.

Когато израилтяните напуснали Египет, те прекосили Червено море и скоро след това се озовали в пустинята. Какво представлява пустинята? Да, там е горещо и сухо и пълно с пясък; много горещо през деня и много студено през нощта. Дивите животни живеят там. Дори и Моисей не бил сигурен по кой път трябва да поемат. Но Бог имал специален план за тях, за да ги запази и да не позволи те да се изгубят. Бог ги водил по невероятен начин.

През деня израилтяните можели да видят над тях огромен облак, издигащ се като стълб в небето. Облакът се придвижвал бавно и те се движели с него, тъй като Бог бил в облака и ги водел. Но облакът правел нещо много повече от това само да им показва къде да вървят.

През горещината на деня, облакът им осигурявал сянка, за да се охлаждат. Той ги предпазвал от изгарящото слънце.

А през нощта, когато било студено и тъмно, облакът не бил толкова подходящ. Тогава израилтяните имали нужда от светлина и топлина. И тогава огромният облак се превръщал в стълб от огън. Огънят им осигурявал светлина през нощта. Той им помагал да им е топло в студената пустиня. И той плашел дивите животни, които можели да се опитат да ги наранят.

Бог бил измислил перфектен начин да пази и води Своите хора. Денем или нощем израилтяните винаги можели да видят, че Бог ги води и ги пази. Те знаели, че Той ги защитава и Го хвалели за Неговата грижа.

Ние също можем да благодарим на Бог затова, че се грижи за нас. Той бди над нас и ни води всеки ден. Ние не виждаме облак или огън, но ние знаем, че Бог все още ни пази. Нека да не забравяме да благодарим на Бога затова, че се грижи толкова добре за нас.

Created by ULimited®