"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

Рубрика "Детски кът"

Урок 11


Отрова в котела

Стих за запомняне:
"...Бъди сигурен, че ще покажа благост към теб..."
/2 Царе 9:7/

Оплаквал ли си се от храната за вечеря? Надявям се - не! Но си мисля, че ако беше ученик в училището, което посети Елисей, би имал основание да се оплачеш от яхнията.

Учениците от пророческото училище в Галгал бяхя развълнувани. Елисей идваше да ги посети! Винаги се случваха хубави неща, когато пророка идваше. Елисей винаги имаше време да ги чуе. Той им даваше добри съвети и ги окуражаваше в учението.

Да, пророкът пристигаше и учениците бяха развълнувани. Но те освен за учението мислеха и за нещо друго.

Дали Елисей ще чуе къркоренето на стомасите им? Какво? Стомасите къркорят? Да. Поредната суша в страната означаваше липса на дъжд и в резултат се раждаше малко храна. А това означаваше къркорене на стомасите от глад.

Всички поздравиха развълнувано Елисей. Набиваше се на очи, че учениците с нетърпение очакваха неговото посещение. Елисей се усмихваше като слушаше разговорите им. Но той също така забеляза, че учениците изглеждаха слаби и бледи. "Те нямат достатъчно храна" - си мислеше Елисей. А той знаеше, че имат нужда от храна, за да мислят ясно.

Елисей повика слугата си:

- Донеси голям котел и направи яхния за учениците.

Слугата отиде в полето близо до училището. Отряза това, което намери, добави му вода, сложи и подправки и ги сготви.


Ароматът достигна до учениците. И сега вече стомасите им наистина се разкъркориха! Те не знаеха, какво е сложил слугата в яхнията, но тя миришеше чудесно. Побързаха да измият ръцете си и да вземат купите си. Скоро се събраха около големия казан. Те държаха купите си, нетърпеливо чакащи да им сипят храна. И погълнаха жадно първите хапки. Но нещо не беше наред!

- Спрете! - извикаха те - Има отрова в казана.

Слугата много се изплаши. "Отрова? Растенията най-вероятно са отровни. Какво направих?" - притесни се той.

Но Бог виждаше и каза на Елисей, какво да направи.

- Донеси ми брашно - настоя Елисей.

Слугата тръгна веднага и скоро се върна с чувал с брашно. Елисей бързо изсипа брашното в казана и го разбърка. Той опита яхнията и след това каза на слугата си да я даде отново на учениците.

В началото слугата като че ли се поколеба. Учениците също се поколебаха. Брашното нормално премахва ли отровата? Не, но те се довериха на Божия слуга - Елисей.

Яхнията имаше прекрасен вкус! И така те нетърпеливо изпразниха купите си.

Елисей осъзна нуждата на учениците от храна и направи това, което можа. С Божия помощ той се погрижи за учениците. Бог ще се погрижи и за теб. Само трябва да се молим за това всеки ден.

Created by ULimited®