"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Крадецът, който помогна да се построи църква
Бертен Ажиньон

Живея в малко рибарско село в Бенин, Западна Африка. Имахме малка църква до момента, когато поканихме един крадец да дойде при нас. Франсис бе водач на група бандити, които тормозеха хората в областта.

Един съботен следобед, когато се канехме да проведем библейски урок с няколко души, случайно се срещнахме с Франсис. Някои от стоящите наблизо ни предупредиха, че е бандит и че никога няма да се промени. Ние обаче започнахме да го посещаваме и скоро той дойде в църквата.

Живеем във вода и пътуваме с кану. Една сряда поканихме Франсис да се качи на кануто ни и да дойде с нас на седмичното молитвено събрание. Някои от градските управници видяха, че той е при нас и ни спряха. Арестуваха го и го отведоха в затвора. Ние продължихме към молитвеното събрание, където се помолихме за него. След това посетихме кмета и му разказахме, че Франсис се е променил и вече не създава проблеми. "Някога е бил бандит - казах аз, - но ако го освободите, ще се убедите, че ще се промени, след като Бог докосне сърцето му."

Кметът го освободи заради нас и в същото време го предупреди, че ако отново открадне нещо, ще го вкарат в затвора.

След като хората видяха промяната в него, отношението им се промени. Някои предприемачи, от които бе крал, дори му предложиха временна работа и малка издръжка, за да му помогнат да оцелее, без да краде. Членовете на неговата група обаче си го искаха. Умоляваха го и дори заплашваха, че ще откраднат кануто на църквата, ако не се върне при тях. Той упорито отказваше. "Оставете тези християни на мира", настояваше пред тях.

След време Франсис бе кръстен и стана един от църковните водачи. Хората виждаха, че покаянието му е искрено. Веднъж кметът му каза, че има нужда от човек, който да прави доставки за новото училище, и го покани да приеме тази работа. Бившият крадец стана човек, на когото хората в селото имат доверие. Църквата се разрасна, след като Франсис стана адвентист, и сега се събират 25 души.

Нямаме постоянна църковна сграда, а тя е крайно необходима в страна като Бенин, където процъфтява култа вуду. Продължаваме да се събираме в постройката със сламен покрив. Направихме основа и започнахме да работим по стените на нашата нова постоянна църква. Занимаваме се със строежа, когато успеем да купим тухли. Вашите дарения от съботното училище ще ни помогнат да осъществим мечтата си да имаме църква, която да бъде светлина в едно тъмно общество, и да водим други хора като Франсис към Божията любов.


* Бертен Ажиньон живее в Ганви, Бенин, Западна Африка.

Свързан урок >>