"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Да обичаш Бога: Част І
Шарлот Ишканян

Толга живее в Турция. Още от младежките си години осъзнал, че Бог е нещо много повече от правилата, които религиозните водачи са наложили, или от онази жестока и наказваща личност, с която майките плашели децата си. Копнеел да намери Бога и да го опознае. Не познавал обаче никой, който да го научи.

Толга работел в туристическата индустрия, където използвал езиковите си умения, за да разговаря с чуждестранни туристи. Надявал се, че някой от тях ще му разкаже нещо повече за Бога на вселената.

Един ден германец отседнал в хотела. Толга забелязал, че този човек е различен от останалите туристи. Бил любезен и учтив и не проявявал капризи. Кое го прави толкова различен? – запитал се Толга. Разговарял с него и двамата се сприятелили. Когато Толга го попотил каква е неговата религия, човекът отговорил, че е християнин адвентист от седмия ден.

Толга никога преди не бил чувал за адвентистите, но пожелал да научи нещо повече. Гостът в хотела му обяснил, че адвентистите приемат Исус за свой личен Спасител и Господ; че спазват десетте заповеди, включително и съботата като Божи свят ден; и че очакват второто идване на Исус. Толга знаел за Исус, но не и за съботата. Помолил за допълнителни обяснения.

Туристът прекарал останалата част от почивката в разказване за Исус. На тръгване от Турция дал на Толга турска Библия. Толга обещал да я прочете. Двамата си кореспондирали през следващите няколко месеца. Тогава германецът казал, че има приятел, който живее в същия град. Дал му телефонния номер и Толга обещал да се обади.

Приятелят на германеца се казвал Берк и бил също добър и смирен човек. Берк казал на Толга, че е адвентен пастор и затова е като своя приятел! Толга си помислил: Значи адвентистите са такива хора. Пастор Берк предложил на Толга да му предава библейски уроци.

Когато Толга напуснал работата си заради проблеми със своя шеф, пастор Берк го помолил да преведе някои германски библейски уроци на турски. Толга приел предложението, защото по този начин получавал работа и същевременно можел да учи повече за Библията. Пастор Берк поканил Толга да посещава и съботните срещи.

Две години Толга ходел на богослуженията и изучавал Библията с пастора. Имал желание да бъде като тези християни – смирени, силни, честни. Един ден казал на пастора, че е приел Исус за свой Спасител и желае да бъде кръстен. Но какво ще каже семейството му?


* Следва продължение

Свързан урок >>