"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Каквото и да се случи


Доколко е важна вярата за вас? За Джеймс Черогани от Кения това било най-важното в живота му. Макар че бил само на 20 години, вярата му коствала цели три години от живота.

Джеймс бил отличник в гимназия в Кения, когато един съученик го запознал с адвентната вяра. Скоро Джеймс започнал да придружава приятеля си на богослуженията и не след дълго предал живота си на Господа.

С наближаването на края на учебната година учениците започнали да се подготвят за матурите. Доброто представяне означавало да се получи възможност за обучение в престижен университет. Джеймс не бил сигурен какво точно иска да учи. Бил изключително добър по няколко предмета.

След като били обявени датите за изпитите, оказало се, че два от тях се падат в събота. Джеймс отишъл при директора и обяснил, че като адвентист не може да се яви на изпити в събота. Вместо да му помогне, училището го отстранило от занятия. Когато разбрали за случилото се, родителите му се разгневили. Отказали да се застъпят, за да му помогнат да вземе последните си два изпита.

Джеймс изпълнил всички изисквания за дипломирането с изключение на тези два изпита. Наложило се да повтори годината, за да може да завърши. Родителите му обаче отказали да платят за още една година обучение. Цели две години Джеймс стоял вкъщи, за да работи, да чете, да пише писма и да се опитва да намери гимназия, където няма занятия или изпити в събота.

Скоро Джеймс научил за адвентна гимназия към университета в Баратон, Кения. Там би могъл да завърши образованието си и да се яви на изпитите. С голямо вълнение Джеймс кандидатствал и бил приет. Държавните наредби изискват от него да повтори повече от една година, но това не може да го спре.

Въпреки големите изпитания Джеймс останал верен християнин адвентист и направил така, че вярата му да бъде свидетелство пред семейството и приятелите. Родителите му видели колко важна е вярата за него и престанали да му натякват за пропуснатите изпити и загубените години.

Джеймс е решен да не се отказва от вярата си в Бога, каквото и да се случи.


* Джеймс Черогони живее в Кения. Той завършва гимназия и се надява да започне да служи на Бога.

Свързан урок >>