"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Младежите изследователи отварят врати
Сет Няранга

Хората от племето Туркана в Северна Кения не знаят много за адвентната вяра. Но когато вярващи от района организирали клуб на откривателите, много деца се включили в него. Те участвали в различни дейности на откривателите, които доставят радост на децата от цял свят, но също така провеждали свои собствени евангелизации, като посещавали села, където имало групи вярващи. Много деца от други протестантски деноминации проявявали голямо желание да се присъединят към откривателите и били приемани в клуба. Някои протестантски църкви дори ги молили да им организират клубове.

Бил организиран лагер, на който да присъстват клубове на други протестантски църкви, за да бъдат запознати с адвентната вяра. Маршируването и тренировките привличат вниманието на хората в Африка и много младежи се присъединяват към клуба, за да се научат да маршируват.

Охранителят на лагера наблюдавал как младите хора участват в различните дейности. Той започнал да посещава вечерните срещи и да слуша библейските разкази и песните, които децата пеели с голям ентусиазъм. След това попитал как може да включи сина в клуба на откривателите. С радост разбрал, че наблизо има такъв клуб, в който сина му може да се запише. Охранителят довел сина си и останал да наблюдава програмата.

Момчето продължило да посещава клуба, макар че му се налагало да изминава дълъг път от дома. Поради участието на момчето в клуба на откривателите, то и родителите му пожелали да се кръстят. Същото се случвало и с много други родители, които виждали ползата от клуба за децата си. Обикновено децата канят родителите си да присъстват на някоя програма в църквата и родителите се запознават с адвентните учения.

Веднъж, докато били на лагер, участниците в един клуб на откривателите разбрали, че телето на един човек било паднало в резервоар и има опасност да се удави. Няколко момчета успели да го спасят. Собственикът бил силно впечатлен, когато разбрал какво се случило. Някои от членовете на семейството му започнали да ходят на църква след тази случка.

Всяка дейност на църквите може да стане средство за евангелизиране, когато каним хората около нас да се присъединят.

Сет Няранга е ръководител на клуб на откривателите и студент по счетоводство в университета в Баратон, Кения.

Свързан урок >>