"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Изгори, за да светиш
Л. Фортунет Калоу

Фортунет бил студент в колеж в Западна Африка, където сестра му го запознала с адвентната вяра. Той не проявявал интерес, тъй като имал планове да направи голяма кариера.

Веднъж намерил Библия в автобус. Никой не си я потърсил и той започнал да я чете. Прочел за съботата и се заинтересувал. Скоро се присъединил към сестра си в църквата. Проблемите със съботата в колежа го принудили да напусне. Намерил работа в АДРА и започнал да преподава на бежанците от Либерия. Макар че не можел да споделя вярата си, докато работи, организирал библейски часове след работно време. Фортунет открил, че харесва евангелизаторската работа.

Поканили го да стане евангелски работник в Гвинея. Той и партньорът му получили малка стипендия и заминали за централната част на Гвинея, където да основат нова църква.

Фортунет и партньорът му посетили всеки дом и църква в района и открили, че хората не знаят абсолютно нищо за адвентистите. Когато разбирали, че тези мисионери провеждат богослужения в събота, започвали да ги разпитват. Някои си спомнили, че в миналото предците им не работили в събота, защото я смятали за лош ден. Това възбудило любопитството у някои и те започнали да задават въпроси. Фортунет използвал преводачи, за да преподава. Преводачите научили евангелието, докато превеждали за други. През първата година се кръстили 11 души.

Започнали да работят и в съседни райони. Един човек на име Йона изучавал Библията заедно с тях месеци наред, но не взимал решение да стане Христов последовател. Веднъж, докато бил на богослужение в собствената си църква, разбрал, че няма никакво желание да се моли или да пее. Йона осъзнал, че това става, защото не следва Божието ръководство. Застанал на страната на Христос и се присъединил към адвентните вярващи.

Йона бил толкова развълнуван от новата си вяра, че започнал да проповядва по пазарите. Някои не харесвали откровения му начин на проповядване, но не можели да отрекат, че Бог му помага, и се присъединили към него в обществените проповеди.

Голяма трудност за евангелизаторите е проблемът с грамотността. Хората не говорят и не четат френски, а на родния им език няма библии. Това прави евангелизирането още по-трудно. Новите вярващи се събират в къщи под наем, които са прекалено малки, за да поберат желаещите.

Свързан урок >>