"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Къде е моята църква
Адела Амариутзей

Адела била родена в еврейско семейство в Румъния. След пенсионирането си имигрирала в Израел, където живеели децата й. Адела била адвентистка и започнала да търси църква. Не знаела иврит и познавала само няколко души в Тел Авив, където се била заселила. Опитала се да се свърже с адвентни служители в Ерусалим, но там никой не говорел румънски.

Помолила приятели в Румъния да й дадат адреса на адвентната църква в Тел Авив, но не успяла да я открие. Започнали да й пращат уроци за съботното училище, когато можели. Тя прекарвала съботите в изучаване на Библията и четене на уроците. Децата й не били адвентисти и тя нямала почти никакви приятели, затова прекарвала съботите сама в стаята си. Постоянно се молела: “Господи, къде е моята църква.”

Веднъж, докато чакала автобус, Адела се запознала с 15-годишната Каталина. Когато разбрала, че е Каталина е румънка, Адела веднага й казала: “Аз съм адвентистка и търся адвентна църква в Тел Авив.” Каталина се усмихнала: “Аз също съм адвентистка! Имаме църква в Тел Авив! Мога да ти кажа къде се намира. Не... спряла Каталина, - утре ще дойда да те взема, за да отидем в дома на родителите ми. След това в събота ще те взема на църква.”

Каталина спазила обещанието си. Взела Адела и я запознала със семейството си. Адела била толкова развълнувана от срещата с адвентисти, че почти не спирала да говори. “Тук съм от толкова години и не знаех как да намеря църквата! Това е чудесно!”

В събота Каталина отвела Адела на първото й богослужение с румънски адвентисти в Израел. По време на службата Адела разказала историята на своята дълга самота и молитви за намиране на братя по вяра. Адела разбрала, че румънските адвентисти нямат свое място за богослужение. Църквата се местела от място на място, когато хазяите или съседите се противопоставяли на адвентните събрания. Трудно било да се покаже на хората къде се намира църквата.

Днес църквата е под наем в голяма зала в хубава сграда. Броят на църковните членове нараства и сега имат планове за откриване на втора църква близо до мястото, където Адела живее. След като вече е намерила своята църква, Адела работи за спечелването на други за Христос, Месията.

Свързан урок >>