"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Евангелизиране на говорещите руски
От Андрю Макчесни

Украинецът Вадим Кринихни се установил в Португалия, за да инсталира климатици. Две десетилетия по-късно той вече се грижел за нуждите на украински бежанци като пастор на рускоговореща църква в Испания.

Какво се случило?

„Започнахме само с няколко души, но църквата ни стана център на влияние за мнозина – разказва 44-годишният Вадим. – Това е Божие благословение.“

След като напуснали Украйна, Вадим и съпругата му Алина започнали успешен бизнес с климатици в Португалия и придобили португалско гражданство.

Дванадесет години по-късно посоката на живота им се променила, след като били помолени да помогнат на новопристигнало семейство, което не говорело португалски. Вадим и Алина ги поканили на църква и семейството пожелало да изучава Библията. След още три месеца те предали сърцата си на Исус в кръщение.

Вадим и Алина били във възторг и затова решили да потърсят още хора, говорещи руски, които се нуждаят от помощ. След 18 месеца създали домашна църква с 20 души. Вадим проповядвал всяка събота, а Алина се грижела за музиката. „В съботните вечери бяхма изтощени от изпълнения със събития ден – казва Вадим, - но изпитвахме неизразимо удовлетворение, радост и щастие.“

Семейството разбрало, че Бог ги призовава за нова мисия. Единственото им желание било да печелят души за Божието царство. Затворили бизнеса си и се преместили в адвентния колеж Сагунто в съседна Испания. Вадим завършил четири години по-късно с магистърска степен по теология.

Той създал група от 20 рускоговорещи, които се събирали всеки съботен следобед, за да изучават Библията, докато в същото време работел като стажант пастор в близкия до колежа град Валенсия. Посещаващите групата били канени да посетят църквата. Не след дълго десет души започнали редовно да посещават църковните богослужения, а групата, която се събирала в съботния следобед, продължила да нараства. Забелязахме, че хората имат нужда да се събират с други, говорещи собствения им език“, твърди Вадим.

Когато броят на посетителите нараснал на 26, във Валенсия била основана рускоговореща църква с подкрепата на адвентната църква в Испания и Интер-Европейската дивизия, на чиято територия се намира Испания.

„Идеята ни бе да служим на хората, които говорят руски, без значение дали са руски граждани, и да ги водим до Исус – разказва Вадим. – Бог благослови изобилно нашата мисия.

Следващата седмица вашето дарение за тринадесета събота ще помогне за разпространяване на евангелието в Евро-Азиатската дивизия, където живеят голям брой хора, говорещи руски. Благодарим Ви за това, че планирате да направите щедро дарение. Мисионската история ще продължи следващата седмица.

Свързан урок >>