"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Вулкан, пожари и Ковид-19
От Андрю Макчесни

Кубинският мисионер Мисаел Делгадо Родригес преживял голяма разочарование по време на първата си събота на Канарските острови. Само пет души дошли на богослужението.

Мисаел се заел с евангелизаторска работа, като започнал да посещава бивши църковни членове и други хора на остров Ла Палма. Само след месец се радвал на първото кръщение. Точно тогава Ковид-19 прекратил работата му и проблемите му като че ли започнали да се умножават. В северната част на острова се разразил пожар, който оставил някои от църковните членове без дом. След това имало пожар и на юг. После вулкан изригвал цели 85 дни, оставяйки жителите на острова да страдат от земетресенияте, токсичните газове и пепелта. Две семейства от църквата изгубили всичките си притежания.

Сред бурите се случило нещо удивително. Вярата разцъфтяла. Три години след пристигането на Мисаел 45 души се събират редовно, за да се покланят на Бога в събота. Освен това седем души били кръстени, петима се подготвят за кръщение, а 15 посещават библейски курс. Какво се случило?

Мисаел твърди, че застъпническата молитва е ключът. „Молим се всеки ден в 7 сутринта, 2 следобед и 9 вечерта. Всеки член се моли за пет души.“

Всеки църковен отдел възприел и практическото евангелизиране. Според един от проектите, които бил по инициатива на Испанския съюз, църковните членове се обаждали на свои познати по телефона и предлагали книгата на Елън Уайт „Пътят към Христос“ и свързани с нея библейски уроци. Друг проект включвал образователни курсове на църковната Фейсбук страница, насочени към нуждите на семействата, младежите и малките деца, евангелизиране чрез музика, при което млади адвентисти изнасяли мини концерти на улицата или докато посещавали болни и нуждаещи се; програма наАДРА, чрез която църковни членове раздавали карти, срещу които би могло да се получи храна в супермаркетите; здравни изложения; библейски курсове; разпространяване на „Животът на Исус“ и други книги. В празнични дни като например Деня на майката, църковните членове поставяли специална картичка във всяка книга.

Църквата също така открила духовно училище, където миряните можели да се научат как да евангелизират. Четири малки групи започнали да се срещат редовно по домовете.

Евангелизирането чрез сприятеляване също било успешно, казва Мисаел. Докато вулканът изригвал, църковните членове прекарали два месеца в раздаване на маски и здравна литература, свързана с вулканите. „По този начин църквата стана позната“, твърди Мисаел. Наистина повечето от 15-те посетители на библейския курс били загубили всичко поради вулкана. Те признали, че именно кризата ги е довела до Бога. „Иначе никога не биха пожелали да научат нещо за Бога“, казва той.

Мисаел си спомня с радост преживяването си на Канарските острови. „Началото беше трудно. Преживяхме много трудности, но резултатите са добри. Видяхме как Бог ни благославя.“

Свързан урок >>