"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Съботно прощално парти: Част 4
От Андрю Макчесни

Две седмици след кръщението на Секуле избухнала войната в Босна. Секуле избягал от училището си в Сараево и се укрил за около 15 дни.

Когато се върнал в спалното помещение, за да си вземе вещите, видял, че сградата е опожарена от войници. Религиозните книги, които събирал, докато търсел истината, били струпани в средата на стаята му и запалени. Бил загубил всичко. Върнал се в родното си село в Черна Гора.

Новината, че Секуле се присъединил към Църквата на адвентистите от седмия ден не се харесала на семейството му. Баща му не можел да разбере защо е престанал да яде месо и затова го завел на лекар. Майка му си помислила, че е направена магия и потърсила помощ от човек, който практикувал черна магия. Когато всичките им опити се провалили, завели Секуле при военните. Това се случило през 1992 г., когато войната в Босна била в разгара си. Да го запишат в армията означалаво да го изпратят на война.

В онези дни семействата правели големи празненства за новобранците. Родителите на Секуле планирали празненството да е в една декемврийска събота. Очаквали 200 гости. Секуле обаче отишъл на църква.

Когато зимното слънце залязло в около 16 ч., той са завърнал вкъщи. Не знаел какво да очаквал. Мислил си, че къщата ще е пълна с роднини от цялата страна и дори от чужбина. Знаел, че ще бъде критикуван не само за това, че е пристигнал късно на собственото си изпращане, но и защото е показал неуважение като най-голям внук.

Видял, че дядо му стои на верандата.

„Дойде ли някой?“, попитал Секуле.

„Не.“

„Не?“

„Не.“

„Защо?“

„Никой не знае.“

Хората започнали да прииждат. Секуле ги питал: „Защо идвате сега?“

Всички отговаряли по един и същ начин: „Някой ни каза да дойдем след 17 ч.“

„Кой ви каза?“, питал Секуле.

Никой не знаел.

В този момент Секуле разбрал, че Бог ще го пази. Отишъл в армията.

Секуле Секули е влиятелен предприемач и верен адвентист в Черна Гора. Прочетете повече отт неговата история следващата седмица.

Свързан урок >>