"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Споделяне на живата вода
От Давид Малдонадо

Антонио Малдонадо не знаел добре английски и затова повикал преводач по време на прием в Белия дом във Вашингтон.

Антонио, който бил член на делегация от Перу, видял, че на гостите се сервира скъпо уиски, а той просто искал чаша вода, за да вдигне тост за президента Линдън Джонсън. Учтиво изразил чрез преводача желанието си да получи вода.

Не било лесно да се направи такова искане. Всички държали чашите с уиски, а Антонио нямал желание да се прави на интересен. Не искал също така да злепостави делегатите, които привършвали търговските разговори със САЩ. Като млад човек бил дал обещание никога да не пие, след като видял какви нещастия носи алкохолът на семействата в Перу. Две години по-рано, през 1963 г., бил предал сърцето си на Исус, след като слушал радиопредаванията на „Гласът на надеждата“.

Докато разговарял тихо със сервитьора от Белия дом, едни очи го наблюдавали. Тези очи забелязали как сервитьорът му донесъл чаша вода. Докато приемал водата, чул глас.

„Келнер, елате за малко. Какво поиска този господин от вас?“

„Гостът поиска да сменя уискито с чаша чиста вода, господин президент“, отговорил сервитьорът.

Линдън Джонс подал своята чаша с уиски. „Моля, донесете и за мен чаша чиста вода“, казал той.

След тоста президентът се приближил до Антонио и почти шепнейки го попитал: „Защо не пиете като другите?“ С помощта на преводача Антонио отговорил с широка усмивка. „Когато бях млад, аз си обещах, че никога няма да пия и много години по-късно поднових обещанието си пред Бога. До този момент всичко върви добре.“

Президентът протегнал ръка. „Поздравления за това, че давата такъв добър пример. Аз също вярвам в Бога. Бог да ви благослови.“ Разговорът приключил с ръкостискане.

Докато се движел в залата, Антонио забелязал любопитни погледи. Навикът да се въздържа от алкохол, укрепен от вярата му, довел до неочаквана среща с един от най-влиятелните хора на света. Сърцето му се изпълнило с радост за това, че е могъл да бъде представител на Бога в Белия дом.

В наши дни Антонио се стреми да бъде представител на Бога в град Консепсион, Перу, където живее със съпругата си Ема. Той е на 99 години, а тя на 90. Двамата са живо свидетелство за принципа: „Ядете ли, пиете ли, нещо ли вършите, всичко вършете за Божията слава“ (1Коринтяни 10:31).

Свързан урок >>