"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Да се доверяваш на Бог или на науката
От Андрю Макчесни

Лекарят показал триизмерните ултразвукови изображения на д-р Хернандо Диас.

Ти си лекар – казал той. – Ето доказателството. Край на бременността.“

Ерика, бременната съпруга на Хернандо, се разплакала. Снимките показвали, че бебето им има синдрома на Потър, рядко заболяване, свързано с бъбречна недостатъчност, уголемени крайници и необичайно лице, включително раздалечени очи.

Като лекар Хернандо разбирал, че лекарят е прав. Но като християнин се чудел какво да направи. Бебето щяло да загине при прекратяване на бременността, която била в 32-та седмица, но все пак би имало някаква надежда, ако изчакат. На кого да се довери – на науката или на Бог? „Бог има последната дума“, казал той.

Бременността протичала с усложения и лекарят препоръчал цезарово сечение, за да се спаси животът на Ерика. Хернандо и Ерика се молили. Църквата им също се молила. Семейството и хората от екипа в болницата укорявали Ерика, че не прекратява бременността.

Два дни преди цезаровото сечение триизмерният видеозон показал, че нищо не се е променило. Същата нощ Ерика имала сън. Тя видяла момченце да си играе в кош и чула глас, който казал на съпруга й: „Вземи сина си. Той е дар от Бога. Да го назовеш Самуил Давид. Възпитавай го според Божието Слово.“

Ерика и Хернандо приели съня като знак, че бебето може би ще оживее. За първи път купили пелени и други бебешки принадлежности. На следващия ден се подготвили за най-лошото. Лекарите обяснили, че ще направят цезарово сечение, ще прережат пъпната връв и бебето ще умре за минути.

Обикновено цезаровото сечение отнема 20-30 минути. Хернандо стоял в чакалнята 30 минути, 40 минути, 50 минути. Безпокойството му нараснало, когато минал цял час. Внезапно чул писъци. Това не била съпругата му. Не било и бебето. Лекарят и сестрите викали от изненада. Очаквали деформирано бебе, но вместо това видели съвсем здраво момченце.

„Не е възможно – възкликнал лекарят. – Това е чудо!“

Родителите били решени да отгледат Самуил Давид според Божието слово и сега твърдят, че той е довел самите тях и много други до Исус. Докато търсели лечение за бъбречното заболяване на момчето, те научили за Църквата на адвентистите от седмия ден и се присъединили към нея. Сега Хернандо работи като лекар в адвентния здравен център, намиращ се на територията на Колумбийския адвентен университет в Меделин. Самуил е здраво осемгодишно дете. „Решихме да се доверим на Бога дори когато почти всички бяха против нас – казва 60-годишният Хернандо. – Божиите пътища не са като нашите пътища и Неговите мисли не са като нашите мисли. Много хора са дошли в нозете на Исус, след като са чули историята за Самуил.“

Свързан урок >>