"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Седем малки ловци на хора
От Андрю Макчесни, „Адвентна мисия“

Каква е силата на малката група?

Пасторът на адвентна църква в Североизточно Мексико обявил пред своите 60 църковни членове, че трябва да образуват малки групи и да се срещат през седмицата. Всяка група трябвало да си има име, мото, цел и песен. Идеята дошла от местната конференция.

Няколко възрастни незабавно създали малка група, наречена „Йосиф“, и казали: „Да бъдем като Йосиф и да имаме план да спасяваме хора.“ Други възрастни основали групите „Сеячи“, „Приятели на Исус“ и „Обединени във вярата“. Ръководителката на детския отдел също пожелала да създаде група. Събрала седемте деца и техните родители, които редовно посещавали адвентната църква „Нуево Тампико“ в Алтамира, за да обсъдят идеята. Майката на осемгодишния Мануел предложи ежеседмичните събирания да се състоят в нейния дом. Групата приела имато „Ловци на хора“.

На първото събиране дошли 15 деца, включително осем деца от неадвентни домове, които били поканени от детската ръководителка Елза Галваин. Децата се редували в четенето на библейски истории. Също така пеели песни и се молели. В края на едночасовото събиране пили горещо какао и хапнали курабийки.

Групата „Ловци на хора“ започнали да се събират всяка седмица. Децата също така посещавали болница веднъж месечно, за да се молят с пациенти и да раздават адвентната книга на годината. Също така раздавали на пациентите традиционната гореща напитка атоле и торта – хляб, пълнен с боб и сирене.

С една доста стабилна група от деца, които се събирали седмица след седмица, било взето решение да създадат клуб „Приключенци“. После по-големите деца в групата създали клуб „Първопроходци“. След известно време децата започнали да дават библейски уроци на членове на семейството, приятели и съседи. С помощта на майка си Мануел давал библейски уроци на своята баба и на леля си. Веднъж дядото и лелята казали, че искат да отидат в болницата заедно с децата. Малко след това били кръстени. Мануел и майка му сега дават библейски уроци на осемгодишен братовчед. Много други деца също изнасят библейски уроци, включително дванадесетгодишния Виктор и майка му, които учат съвместно с осемгодишен приятел и двама братовчеди на 7 и 9 години.

През първата година „Ловците на хора“ довели 12 души до кръщение, а за същия период повече от 20 човека били кръстени в църквата. „Това говори много за силата на малката група – казва 34-годишният пастор Самуел Алварадо (на снимката с Манеул, вляво, и Виктор). – Исус е започнал Своето служене с малка група от дванадесет ученици и нашата църква прави същото за Божия слава.“

Свързан урок >>