"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Мисионер пита: „Защо?“
От Андрю Макчесни, „Адвентна мисия“

Лейф Хонгисто не можел да разбере защо трябва да се прибере у дома във Финландия след деветгодишна служба като президент на Близкоизточния университет в Бейрут.

Той обичал адвентния университет, средиземноморския климат и прясно направения хумус. По-важното било, че имал убеждението, че не е реализирал изцяло идеите си за университета. Решението да се върне у дома го изненадало.

„Бях доста объркан от начина, по който Бог ме отклонява от нещо, което се бе превърнало в целия ми живот и бе близо до сърцето ми“, разказва той.

С много молитви и натежали сърца двамата със съпругата му подредили куфарите си, напълнили кутиите и отлетели за Финландия. Като част от процедурата за завръщащи се мисионери, Лейф трябваво да мине през медицински преглед в болница. По време на рутиннния преглед докторът забелязал леко увеличено ниво на PSA в кръвта му – вероятен сигнал за рак на простатата.

„Имали ли сте някакви оплаквания ?“, попитал докторът.

Лейф поклатил глава. „Чувствам се много добре.“

Докторът обаче наредил да се направят допълнителни изследвания.

След още два месеца нивата тна PSA били много по-високи и обезпокоеният лекар наредил допълнителни изследвания и биопсия. Скоро Лейф бил приет в болница, където му направили петчасова операция, по време на която лекарите остранили стограмов тумор.

„Оказа се, че рутинният медицински преглед откри агресивен тумор – казва Лейф. – Започнах да разбирам защо Бог ме върна във Финландия, където да получа професионална помощ с най-съвременна технология за лечения.“

Шестдесет и две годишният Лейф си остава мисионер. Той е в добро здраве и служи като ректор на Финландския колеж – пансион и училище с около 185 ученици на възраст от 6 до 18 години в Пийкион, град в югозападната част на Финландия. Много от учениците в училището, което е основано през 1918 г., идват от неадвентни семейства. Финландия е силно секуларизирана страна, в която има само 4800 адвентни сред население от 5.5 милиона.

Спомняйки си за преместването във Финландия през 2018 г., Лейф винаги цитира думите от речта си, която произнесъл по време на първата си церемония по завършването във Финландския колеж. Той казал на абитуриентите: „Мислите си, че животът е пред вас и вие имате идеи какво да правите. Нищо няма да се сбъдне. Животът ще тръгне в различна посока. Но когато го предадете на Бог, животът с вяра винаги ще бъде по-вълнуващ, значим и успешен отколкото бихте могли да си представите.“

„Това се случи с моя живот – казва Лейф (на снимката). – Животът определено ме изненадва всеки нов ден и очевидно е по-добър, отколкото съм си представял.“

Свързан урок >>