"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Украинец построява 22 църкви
От Андрю Макчесни, сп. „Адвентна мисия“

Ръководителят на строителна компания Владимир Владовски знаел, че ще има нужда от чудо, за да се построи адвентна църква в северното руско пристанище Архангелск.

Нямал архитектурен план за проекта. Разполагал само с няколко месеца през лятото, за да построи църквата. Без да има каквото и да е основание, високопоставен служител от общината заявил, че никога няма да подпише документите.

И така, Владовски осигурил проектите и започнал да действа. „Лятото в Архангелск е много кратко и ние нямахме време да се занимаваме с бюрокрация – разказва Владимир, родом от Украйна, който е построил 22 адвентни църкви и други църковни сгради в Русия, Украйна и Монголия през последните две десетилетия. – Просто започнахме да строим.“

След изливане на основите Владимир получил плановете за втория етап и строителната му бригада започнала да издига стените. После дошъл и планът за покрива.

Удивително е, че никой от градската оправа не се опитал да спре строежа. Владимир обаче не бил забравил за официалните документи. Събирал бригадата си всяка сутрин на строежа, за да се молят за чудо.

Изминал месец. Два месеца. Три месеца. Лятото в Архангелск продължава само три месеца – юни, юли и август. Вътрешната част на църквата била завършена преди да падне първият сняг през септември. Приключили с обзавеждането през декември.

Владимир се върнал при администратора в общината, за да поиска документите. Не знаел какво да очаква, но усещал вътрешен мир, тъй като се молел всеки ден и времето се задържало топло достатъчно дълго, за да завършат сградата.

Чиновникът не казал нито дума. Просто подписал всички документи.

„Накрая подписа всичко – разказва Владимир. – Не знам защо. Това бе чудо.“

Владимир, трето поколение адвентист, който възстановявал стари сгради за държавна строителна компания в съветско време, преживял много чудеса, след като започнал да работи съвместно с адвентната църква за построяването на административната сграда на Евро-азиатската дивизия в Москва през 1995 г. Понастоящем строи църкви в Красноярск, Томск и в още един руски град.

Но нито едно чудо не е толкова забележително като това в Архангелск през 1999 г., казва той в интервю в столицата на Украйна.

„Ние построихме църква без да имаме чертежи и без разрешение.“

Свързан урок >>