"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Трагедия, кокаин и Исус
От Андрю Макчесни, сп. „Адвентна мисия“

Мерван Джайкаран, машинен оператор в завод за дървообработване в карибската държава Тринидат и Тобаго, прекарал в кома четири дни, а след това останал в болницата три месеца в резултат на автомобилна катастрофа, която преживял на седемгодишна възраст.

Джайкаран ходел покрай пътя, когато една кола го ударила и го влачила 50 метра, като почти откъснала част от лицето му и му нанесла сериозни травми.

„Мама казва, че съм бил умрял, но съм се върнал към живота“, спомня си Джайкаран, сега на 52 години, чиято лява част от лицето е в големи белези. Аз й отговарям: „Мамо, бях мъртъв в греха, но Исус ме върна към живот.“

Джакаран е едно от деветте деца, отгледани от самотна майка адвентистка, след като баща им напуснал семейството. На 11 години той отпаднал от училище поради увреждане на мозъка от катастрофата. Започнал да пуши и да пие на 14 години и след време прибягнал до марихуана и кокаин. Оженил се на 28 години и му се родили четири деца. Продължил обаче да взема наркотици и накрая жена му го напуснала заедно с децата.

Джайкаран започнал да изпитва отчаяна необходимост от промяна. Веднъж извикал: „Исусе, искам да се променя. Не искам помощ от жена ми или от майка ми. Искам помощ от Тебе!“

Няколко часа по-късно му се обадил директора на адветнен рехабилитационен център. След известно време научил, че сестра му се свързала с адвентен пастор в търсене на помощ, а пасторът се обадил на центъра.

Джайкаран с нетърпение се записал в програмата за лечение. Тогава бил на 36 години. Напредвал бавно, но всеки ден изисквал библейските обещания. Три от тях му били любими: „Ще опазиш в съвършен мир непоколебимия ум, защото на Тебе уповава“ (Исая 26:3); „Няма да отстъпя от тебе, нито ще те оставя“ (Ис. Нав. 1:5); „Но първо търсете Неговото царство и Неговата правда; и всичко това ще ви се прибави“ (Матей 6:33).

Той се молел също Господ да съедини семейството му, а цялото семейство да се свърже с Бога.

В края на програмата за възстановяване съпругата на Джайкаран дошла да го вземе и да го отведе в дома на майка му. Но когато видяла, че е нов човек, веднага го закарала до дома му. След време и двамата били кръстени.

Сега Джайкаран разказва на всички за любовта си към Исус. Той се моли всеки ден: „Господи, срещни ме с още някой, за да мога да говоря за тебе.“

„Вярвам, че Господ ме довел в този свят, за да бъда Негов свидетел – казва той. – Аз съм нищо, Той е всичко.“

Свързан урок >>