"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Практическо християнство


„Трябват ни още пирони горе!“, вика мъж от покрива на стара къща в Западна Полша. Юноша се затичва към купчината с материали и взема кутия с пирони. Качва се на дървената стълба, за да ги даде на белокосия мъж на покрива.

Владислав, или Влад за по-кратко, както обича да го наричат, с нетърпение очаква лагерните събрания. Този пенсиониран пастор не се е пенсионирал от желанието си да говори на хората за Христос. Затова заедно със семейството си е приел района около Затоне, младежкия лагер на Полския съюз, за свое лично мисионско поле.

Хората от този район са доста бедни и повечето от тях, особено по-възрастните, трудно успяват да поддържат домовете си годни за обитаване. През пролетта Влад посещава служебните лица в селото и взема имената на тези, които се нуждаят от помощ, за да ремонтират домовете си. След това по време на лагерните събрания кани желаещите да поработят ден-два. Младежи и възрастни работят рамо до рамо, като почистват домове, поправят покриви и канализация и вършат всичко, което би могло да подобри живота на хората, живеещи в близост до лагера.

Страстта на Влад е да създава нови църкви, като показва практическото християнство. Още преди падането на комунизма той обучавал църковните членове как да работят за хората, за да могат спечелят доверието им и да разгласяват вестта. „Отдавна имаме за цел да създаване нови църкви, започвайки от нулата“, казва Влад.

„Тази година 60 души се записаха като доброволци, за да помогнат в ремонта на десет къщи по време на лагерното събрание – казва Влад. – Някои са професионални строрители, които извършват специализираната работа по електрическата инсталация и водопровода. Повече обаче са обикновени хора, които просто имат желанието да помогнат. Искаме хората, които живеят в близост до лагера, да ни познават като християни на практика.

„Членовете на селския съвет ни водят до домовете, които имат нужда от ремонт, и казват на живущите: „Разполагаме с материалите, а тези адвентисти са тук, за да свършат работата.“ Представете си радостта по лицата на хората, когато разберат, че няма повече да живеят в къща с течащ покрив, спукани тръби или изгнил под!“

„Когато за първи път дойдохме в Затоне – казва Влад, - никой не знаеше кои сме ние. Но когато видяха, че сме християни на практика, започнаха да ни се доверяват. Докато работим по къщите, каним хората и официалните лица, с които контактуваме, да посетят събранията ни. И те идват!“

„Насявам се, че тези, които ни помагат по време на лагерните събрания, ще се върнат вкъщи и ще правят същото в собствените си градове, за да може по този начин вярата да се разрасне в много повече общности из цяла Полша.“

Свързан урок >>