"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Удивително пътуване – Част 3


Бележка: В Част 3 завършваме историите от Соломоновите острови, разказани от Карол Бом, съпруга на Уейн Бом, бивш президент на мисията „Соломонови острови“. Сега той служи като ръководител на Хоуп ченъл в Сидни, Австралия.

През 1986 г. Кристин станала адвентистка от седмия ден. Семейството и най-вече брат й били ужасени. Отказали се от нея и й наредили да напусне селото. За щастие, отишла да учи за медицинска сестра в Атоифи – нашата адвентна болница на остров Малаита. Не знаела, че родителите й скърбят за нея.

След време Кристин се завърнала у дома, за да се сдобри със семейството си и всички с изключение на брат й я приели радушно. Той не бил й простил за това, че напуснала обичаната от тях църква. Казвал на всички, че адвентната църква трябва да бъде „изтласкана в мангровите гори“ (Това била бреговата ивица, използвана от селото за тоалетна.)

Цели 20 години задавал въпроси на сестра си за нейната вяра и я биел безмилостно. Веднъж, когато забелязала мачете на масата до него, тя му казала: „Дори да ми отрежеш главата, няма да се откажа от моята вяра.“ Той я набил още по-жестоко. На следващия ден Кристин била цялата в синини, но не усещала болка и продължила да слави Бога за неговата доброта. Когато съпругата на адвентния пастор попитала Кристин защо продължава да пътува до селото, тя отговорила: „Спрях да се страхувам от смъртта и болката преди много години. Тези хора са моето семейство, а аз съм единствената адвентистка, която допускат до селото.

След като се омъжила, Кристин заминала със съпруга си (медицински работник и адвентен служител) за селото. Местните хора били така смутени от побоите, че позволили и на Гари да дойде при тях. Дори му дали разрешение да основе църковна мисия и се съгласили адвентистите да построят тоалетни.

Те се нуждаели особено много от тях и хората започнали да променят отношението си. След време пет души от селото на Кристин били кръстени във водата в края на кея, която отделя вече неизползваните мъжка и женска част на мангровата горичка. Дяволът искал да хвърли адвентистите в мръсната вода, но Бог имал други планове за това, как да се използва чистата вода! Поради верността на тази мила жена цялото село започва да се отваря за Исус.

Семейство Бом се премести на Соломоновите острови през 2011 г. за това, което те смятаха, че ще е петгодишно назначение, но Господ е имал други планове. През двете години на служба за Бога, Уейн бе президент на мисията „Соломонови острови“, докато Карол обучаваше у дома най-големия им син и въвеждаше програмата CHIP (Цялостна програма за подобряване на здравето) в град Хониара. “Хората често ни питат къде е домът ни и аз ги гледам неразбиращо – казва Карол. – Уейн е от Мелбърн, а аз – от Сидни. Последното ни австралийско назначение бе на остров Тасмания. Служихме на Бога във Фиджи, а сега сме в Сидни. Когато един ден закача шапката си на златната закачалка в моето небесно имение, тогава ще мога да кажа, че съм у дома.“

Свързан урок >>