"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Зъбът – Част 1


Младоженците Колин и Мелва Уинч приели първото си мисионерско поръчение на Соломоновите острови като медицински работници през 1956 г. Докато бил в отпуска в Австралия през 1962 г., Колин получил разрешително за търговски пилот и съвместно със своя партньор пилот Лен Барнард започнал да използва първите адвентни мисионерски самолети, достигайки отдалечени райони на Папуа Нова Гвинея и островите в Южния Пасифик. Следващата история разказва за едно от първите предизвикателства на Колин в медицински център за извънболнична помощ.

Било ранно утро в медицинския център за извънболнична помощта към болницата Еймайс Мемориъл. Колин и Мелва току що били пристигнали в Кукуду и това бил един от първите им дни за прегледи.

Първите десетина пациенти имали само леки заболявания, но ситуацията се променила, когато пристигнал едър островитянин с дълга къдрава коса, който притискал бузата си с ръка. Като предположил, че става въпрос за болен зъб, Колин поставил пациента си върху зъболекарски стол, който бил дарение от американската армия.

При прегледа се оказало, че човекът има превъзходни бели зъби, но коронката на кътен зъб се била счупила и създавала голямо неудобство. Колин открил, че Джейкъб вече е бил при друг „доктор“, който не успял да извади лошия зъб, но в процеса на „лечение“ счупил коронката.

Колин за първи път трябвало да вади зъб. Веднъж му се било случвало да го прави в зъболекарска клиника в Сидни, но тогава зъбът се клател и паднал почти от само себе си. Знаел, че ваденето на зъб ще бъде истинско предизвикателство, още повече, че някои от хората в селото щели да наблюдават уменията на новия „зъболекар“.

След като приготвил блока с инструментите, Колин се приближил до Джейкъб с голяма спринцовка. Джейкъб знаел за какво се използва спринцовката и бързо дръпнал глава, докато Колин се опитвал да инжектира упойката.

Клиничният помощник Лукана разбрал какъв е проблемът и застанал зад пациента. Хванал косата на Джейкъб с мощните си ръце и извикал: „Боди го, докторе! Сложи му инжекцията! Сега не може да се движи!“

За да е сигурен, че мястото е обезболено, Колин вкарал упойката и във венеца до зъба. Докато чакал ефектът от упойката да настъпи, Колин забелязал публиката под прозореца. Хората били любопитни да разберат дали новият „доктор“ е добър като зъболекар.


* Продължението следва.

Свързан урок >>