"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Храна за душата


Когато станах пастор на централната адвентна църква в Сеул, около църковната сграда имаше много офиси и бе много трудно да се срещаме с хората от района. Започнах да обмислям как да се свържем с работещите около нас и изведнъж ми хрумна, че ще бъде много подходящо да отворим ресторант, тъй като повечето служители биха го посещавали за обяд. Реших, че ако им предоставяме свежа храна и приятелска обстановка подобна на семейната, на тях би им харесало.

Когато за първи път се обърнах към църквата с идеята да основем вегетариански ресторант, повечето членове не се съгласиха, защото вече бяха опитвали няколко пъти да отворят такъв ресторант, но се бяха провалили. Уверих ги, че няма да използвам църковния бюджет и че Елън Уайт многократно е заявявала, че този вид ресторанти в центъра на града ще имат успех. Най-накрая всички се съгласиха.

Законът не ни позволяваше ние като църква да притежаваме ресторант, тъй като сме неправителствена организация, която не работи за пари. Реших да основа здравно дружество и да поканя работещите от близките офиси да станат членове, като по този начин биха могли да получават свежа вегетарианска храна в нашия ресторант. През следващите три месеца посещавах офисите в околните сгради и канех всеки поотделно да стане член на нашата здравна асоциация. Обяснявах, че можем да предоставяме най-добрата вегетарианска храна и че като станат членове на асоциацията, биха могли да се хранят при нас всеки работен ден от понеделник до петък. Членската вноска бе равностойността на 100 долара на месец. Много хора проявиха интерес и се записаха.

Освен личните посещения по офисите заедно с църковните членове разпространихме 500-600 безплатни купони. Всеки притежател на такъв купон можеше да получи по едно безплатно ядене в определен ден. Мислехме, че не повече от 300-400 души биха дошли, но останахме приятно изненадани, когато почти 500 гости дойдоха в ресторанта.

Докато се наслаждаваха на безплатното ядене, аз обявих, че ако станат членове на здравната асоциация, биха могли да получават тази храна всеки ден. Мнозина се записаха.

Не е лесно да се ръководи такъв ресторант. Важно е да бъде в добра сграда. Църковният пастор трябва да има добри връзка с обществеността. Организирането на такъв ресторант може да е трудно, но после се постига успех.

Разбрахме, че вкусът на храната е особено важен. Ако храната няма добър вкус, посетителите биха спрели да идват. Няколко години след като започнахме, загубихме готвача си и заместничката не беше толкова добра. Колкото повече се влошаваше качеството на храната, толкова по-малко хора идваха. След като сменихме готвачката, храната се подобри и членството на здравната асоциация нарасна още повече.

Открихме, че за църквата има много ползи да държи вегетариански ресторант. Например, в Корея повечето деноминации вярват, че Църквата на адвентистите от седмия ден е някаква еретична и неприятна секта. Поради този стереотип мнозина нямаха желание да посещават ресторанта.

След като вегетарианският ни ресторант стана все по-известен, други пастори, монаси и свещени решиха да се хранят там. Когато ни опознаха, предразсъдъците им към църквата отпаднаха и сега само ни хвалят. Много от гостите ни имат високо социално положение и на тях им харесва да се обядват при нас.

С Божията благодат нашият вегетариански ресторант към централната адвентна църква в Сеул работи вече от 12 години. Той е един от 117-те центрове на влияние в Южна Корея.

Свързан урок >>