"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Те трябва да чуят


По време на учебните занятия в гимназия в Папуа Нова Гвинея, младият Уили Сисо забелязал, че не може да чува добре. Доктор му казал, че има възпаление в ухото. Слухът му продължил да се влошава.

Защо Бог го допуска, чудел се той. След като слухът му намалял още повече, Уили започнал да учи езика на глухонемите. Завършил учителския колеж и започнал работа като учител в средно училище. Освен редовните си часове, той преподавал на петима студенти с увреден слух.

През 2011 г. Уили се записал в Адвентния тихоокеански университет, за да изучава теология. Докато преподавал на глухи деца в близкото училище, той се запознал с Ной – помощник учител, който бил адвентист. Ной му обяснил, че не ходи на църква. „Не мога да разбера какво се говори там и никой не може да ми превежда.” След това лицето му засияло. „Тъй като ти все още можеш да чуваш и освен това знаеш жестомимичния език, нека основем служение за хората с увреден слух.”

Уили и Ной започнали да посещават адвентисти, които не могат да чуват, и да ги канят на богослужение в университетската църква. Уили чува достатъчно, за да може да превежда на групата благодарни вярващи.

Църковните членове посрещнали радушно вярващите с увреден слух и започнали да им помагат с транспорта. Групата се разраства и в момента в нея има десет редовни членове плюс посетителите.

Когато пасторът поканил Уили да проповядва пред цялата църква, той се съгласил и произнесъл проповедта си, като в същото време използвал жестомимичния език. Месец по-късно Уили поканил Ной да проповядва, а групата вярващи с увреден слух да водят съботното училище. Уили превеждал за всички присъстващи.

„Имам дълг към хората с увреден слух – казва Уили. – Бих желал да кача проповеди на езика пиджин, за да могат глухите да ги гледат и да получат това благословение.

Уили преподава жестомимичния език на други студенти в Тихоокеанския адвентен университет, за да могат и те да вършат евангелизационна работа сред глухите. „Почти всеки пастор и евангелизатор се среща с нечуващи хора. Ако владеят техния език, ще могат да им бъдат полезни.”

Служението на Уили продължава да се разраства, тъй като църковни членове с увреден слух посещават различни църкви всяка събота. „Сега разбирам, че Бог използва моя дефект, за да започне ново служение в южната част на Папуа Нова Гвиня. Исус е казал: „И това благовестие на царството ще бъде проповядвано по цялата вселена за свидетелство на всичките народи” (Матей 24:14). Глухите са част от нашия свят и те също трябва да го чуят.


* Уили Сисо е студент в Тихоокеанския адвентен университет в Папуа Нова Гвинея. Той се подготвя да служи на Бога и на хората с увреден слух като пастор.

Свързан урок >>